www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, January 3, 2015

ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု အႏၲရာယ္


ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု အႏၲရာယ္

ၿမိဳ႕ျပႏွင့္ ေက်းလက္ ေတာရြာမ်ားပါ မရွိမျဖစ္ အသံုးျပဳၾက စၿမဲျဖစ္ေသာ မီးဖိုေခ်ာင္သံုး င႐ုတ္ဆံုမ်ား ရွိၾကသည္။ အဆိုပါ င႐ုတ္ဆံု မ်ားကို အသံုးျပဳကာ င႐ုတ္သီး ေထာင္း၍ အမ်ားဆံုး စားေသာေၾကာင့္ င႐ုတ္ဆံုဟု တြင္က်ယ္စြာ ေခၚေနၾကျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ယူဆရမည္။ သို႔ေသာ္ င႐ုတ္ဆံုကို င႐ုတ္သီး ခ်ည္းသာ ေထာင္းစား ၾကသည္ မဟုတ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ေျမပဲဆန္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စသည္ျဖင့္ ေထာင္း၍ စားၾကသည္။

ထိုသို႔ စားခ်င္ဖြယ္ရာ မ်ားကို အလြယ္တကူ ေထာင္းစား ေနၾကေသာ င႐ုတ္ဆံု မ်ား၏ ေကာင္းက်ဳိး၊ ဆိုးက်ဳိးမ်ားကို အခ်ဳိ႕လူတို႔ ေလ့လာသိရွိမႈ အားနည္းၾကမည္ ျဖစ္သည္။ င႐ုတ္ဆံုမ်ား ထဲတြင္ ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု၊ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕၊ သံက်ည္ေပြ႕ တို႔သည္ ေရရွည္ကို ၾကည့္ပါက လူတို႔အတြက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္သည္။

လူတို႔အေနျဖင့္ ဟင္းလ်ာ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ရာတြင္ လည္းေကာင္း၊ အျခားေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကို လည္းေကာင္း၊ ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု၊ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕၊ သံက်ည္ေပြ႕ တို႔ျဖင့္ ေထာင္း၍ စားေသာက္ ၾကသည္။ ထုိသို႔ ေထာင္းေသာအခါ အေထာင္းခံ ရေသာ င႐ုတ္ဆံုမွ ေက်ာက္မႈန္႔မ်ား ထြက္လာ တတ္သည္။ ထြက္လာေသာ ေက်ာက္မႈန္႔မ်ားသည္ ဟင္းလ်ာ၊ အသီးအရြက္၊ အေစ့အဆန္ မ်ားႏွင့္ ေရာသမ သြားကာ စားသံုးသူမ်ား၏ ဝမ္းဗိုက္ အတြင္းသို႔ ေရာက္သြား ၾကသည္။

ေက်ာက္မႈန္႔မ်ား ပါေသာ ဟင္းလ်ာကို တစ္ဦး တစ္ေယာက္တည္း စားသံုးၾက ရသည္မဟုတ္ မိသားစုတစ္စု၊ ထမင္းဆုိင္မ်ား တြင္ဆိုလွ်င္ စားသံုးသူ အားလုံးတို႔၌ စားေသာက္မိ ၾကသည္မွာ ေသခ်ာသည္။ ဝမ္းဗိုက္ အတြင္းသို႔ အဆိုပါ ေက်ာက္မႈန္႔မ်ား ေရာက္ရွိ သြားပါက ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေသာ အစာအိမ္ နာျခင္း၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အူမႀကီး ကင္ဆာ စသည္ျဖင့္ ေရာဂါ အႏၲရာယ္မ်ားကို ခံစားၾက ရမည္ ျဖစ္သည္။

လူသားတုိင္း အတြက္ စားေသာက္ေရး သည္ အဓိက မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ က႑တစ္ခု ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ခ်က္ျပဳတ္ေရး တြင္လည္း မီးဖိုေခ်ာင္သံုး င႐ုတ္ဆံု လိုအပ္မည္မွာ ေသခ်ာသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ လူတို႔ကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစေသာ ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု၊ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕ တို႔အစား သစ္သား င႐ုတ္ဆံု၊ သစ္သား င႐ုတ္က်ည္ေပြ႕၊ သတၱဳ င႐ုတ္ဆံု၊ သတၱဳ င႐ုတ္က်ည္ေပြ႕ တို႔ကို သံုးစြဲပါက အဆိုပါ ေရာဂါ အႏၲရာယ္တို႔မွ ကင္းေဝးၾကမည္ ျဖစ္သည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု၊ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕ တို႔မွ ထြက္ေသာ ေက်ာက္မႈန္႔ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ လိုအပ္ေသာ စားေသာက္ဖြယ္ရာ မ်ားကို အလြယ္တကူ ေထာင္းထု စားသံုးႏိုင္ရန္ ေက်ာက္င႐ုတ္ဆံု၊ ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕၊ သံက်ည္ေပြ႕ တို႔ကို ေရွာင္ရွား၍ အျခားေသာ သစ္သား င႐ုတ္ဆံု၊ စဥ့္င႐ုတ္ဆံု၊ ဝါးက်ည္ေပြ႕၊ သစ္သားက်ည္ေပြ႕ တို႔ကိုသာ အသံုးျပဳ ေစလိုေၾကာင္း ေစတနာထား၍ အႀကံျပဳ ေရးသား လိုက္ရေပသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger