www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, December 28, 2013

အစာအဆိပ္သင့္မႈ မွ ကင္းေ၀းလုိလွ်င္


အစာအဆိပ္သင့္မႈ မွ ကင္းေ၀းလုိလွ်င္

အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း သည္ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ား ၊ ေရႏွင့္ လူတို႔၏လက္ ၊ သံုးေဆာင္ေသာ အုိးခြက္ ပန္းကန္ စသည္တို႔တြင္ ပိုးမႊားမ်ား က်ေရာက္ရာမွ တစ္ဆင့္ လူတို႔၏ ဝမ္းဗိုက္ကို ဒုကၡေပးျခင္း ျဖစ္သည္။

လူတို႔ စားေသာက္ ေနက် အစားအစာ မ်ားသည္ လတ္ဆတ္မႈ မရွိျခင္း ၊ ဖံုးအုပ္ မထားျခင္း ၊ ရက္လြန္ေနျခင္း ၊ ၾကြက္ ၊ ယင္ေကာင္ ၊ ပိုးဟပ္တို႔၏ အညစ္အေၾကး မ်ား က်ေရာက္ျခင္း ၊ မသန္႔ရွင္းေသာ လက္လုပ္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ေဆာ့ခ်ဥ္ တို႔ေၾကာင့္ အစာ အဆိပ္သင့္မႈ ကို ျဖစ္ေစသည္။

ထို႔ျပင္ စားဖိုေဆာင္ ႏွင့္ စားဖိုေဆာင္သံုး ပစၥည္းမ်ား သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းျခင္း သည္လည္း အေရးႀကီးေသာ အခ်က္ ျဖစ္သည္။ အသံုးမျပဳမီ ေရစင္ၾကယ္စြာ ေဆးရန္ႏွင့္ အသံုးျပဳၿပီး ေရစင္ၾကယ္စြာ ေဆးေၾကာရန္ လိုေပသည္။ သို႔မဟုတ္ ပါက လူတို႔ စားသံုးေသာ အိုးခြက္ ၊ ပန္းကန္တြင္ ကပ္လ်က္ ရွိသည့္ မျမင္ႏုိင္ေသာ ပိုးမႊားမ်ား ႏွင့္ အညစ္အေၾကး မ်ား လူတို႔၏ ဝမ္းဗိုက္ထဲ ေရာက္သြားပါက အခန္႔မသင့္ လွ်င္ အစာ အဆိပ္သင့္မႈ ကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည္။

ေနာက္ တစ္ခ်က္မွာ လူတို႔၏ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းမႈ ရွိရန္လည္း လိုေပသည္။ အဓိက မွာ အစားအစာ စားေသာက္ ရာတြင္ အသံုးျပဳေသာ လက္သန္႔ရွင္းရန္ အေရးႀကီးသည္။ လက္ကို အစာမစားမီ ႏွင့္ အစာစားၿပီး ဆပ္ျပာႏွင့္ စင္ၾကယ္စြာ ေဆးရန္ လိုေပသည္။ သို႔မွသာ လက္တြင္ ကပ္လ်က္ ရွိေသာ ပိုးမႊားႏွင့္ အညစ္အေၾကး မ်ား အႏၲရာယ္မွ ကင္းလြတ္မည္ ျဖစ္သည္။

လူတို႔ကို ဝမ္းဗိုက္ အႏၲရာယ္ႏွင့္ အဆိပ္ ျဖစ္ေစသည့္ အစားအေသာက္ မ်ားမွာ အ႐ိုးျပဳတ္ရည္ ၊ ေဆာ့စ္မ်ား ၊ ဟင္းရည္မ်ား ၊ မုန္႔ဟင္းခါး ၊ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ၊ ခ်ဥ္ရည္ ၊ အသားႏွင့္ အသားမ်ား ႀကိတ္၍ ခ်က္ျပဳတ္ ထားေသာ ဟင္းရည္ႏွင့္ မုန္႔မ်ားျဖစ္သည္။

ေရာဂါ ပိုးမႊားေၾကာင့္ အစာအဆိပ္ ျဖစ္ရာတြင္ ႏြားႏို႔ ၊ ၾကက္ဥ ၊ ၾကက္ ၊ ဘဲ ၊ ဝက္ ၊ အမဲသား ၊ ေခြး ၊ ေၾကာင္ ၊ ၾကြက္တို႔မွ ဆယ္လ္မိုနဲလား ပိုးမႊားမ်ား ပါဝင္ လာတတ္ျခင္း ၊ လူတို႔၏ လက္အေရျပား ၊ နား ၊ ႏွာေခါင္း ၊ လည္ေခ်ာင္းနာ တို႔မွ စတက္ဖီ လိုကိုကပ္စ္ ပိုးမႊားမ်ား ပါလာျခင္း တို႔ေၾကာင့္ အစာအဆိပ္ ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ရခဲလွေသာ လူ႔ဘဝတြင္ အစာ အဆိပ္သင့္မႈ မွကင္း၍ က်န္းမာ သန္႔ရွင္း ေရာဂါကင္းေသာ လူ႔ဘဝကို ျဖတ္သန္း ႏိုင္ရန္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကို သန္႔ရွင္းစြာ ထားရန္ ၊ လူတို႔၏ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းမႈကို ဂ႐ုျပဳရန္ ႏွင့္ အစာ အဆိပ္သင့္မႈ ကို ျဖစ္ေစေသာ အစားအစာ မ်ားကို ဆင္ျခင္ စားသံုးၾကရန္ အႀကံျပဳ ေရးသား လိုက္ရေပသည္။

( ၂၈-၁၂-၂၀၁၃ ရက္ ရတနာပံုေန႔စဥ္သတင္းစာ အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger