Pages

Wednesday, April 27, 2016

စုိက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းမ်ား အတြက္ အက်ိဳးျပဳေသာ္လည္း သစ္ေဆြးေျမက သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈျဖစ္ေစရန္ ဖန္တီးႏုိင္


ရန္ကုန္ ၊ ၂၇-၄-၂၀၁၆

သစ္ေဆြးေျမသည္ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းမ်ား၌ သီးႏွံျဖစ္ထြန္း ေစေသာ္လည္း ေတာမီး ေလာင္ကြၽမ္းမႈမ်ား ကဲ့သို႔ေသာ ျဖစ္ရပ္မ်ား ေတြ႕ႀကံဳပါက မီးၿငိႇမ္းသတ္ရန္ ခက္ခဲေသာ အေျခအေနမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္ ေၾကာင္း သဘာဝ ပတ္ဝန္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရး လုပ္ငန္းမ်ား လုပ္ေဆာင္ ေနသည့္ ပညာရွင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။

သစ္ေဆြးေျမကို ေရတိမ္ ေဂဟစနစ္ တြင္ ေပါက္ေရာက္ တတ္ေသာ သစ္ေတာမ်ား၊ ျမက္႐ိုင္းမ်ားႏွင့္ ခ်ဳံႏြယ္ ထူထပ္ေသာ ေနရာမ်ား၏ ေအာက္တြင္ ေတြ႕ရွိရၿပီး ပံုမွန္အားျဖင့္ အနက္ေရာင္ ရွိတတ္သည္။ ထိုသစ္ေဆြးေျမ ေပၚ၌ ေျမဆီလႊာ ၂ ေပခန္႔ ဖံုးအုပ္တည္ရွိ ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ အလြယ္တကူ မီးေလာင္ကြၽမ္း ျခင္းမ်ဳိး မျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သစ္ေဆြးေျမမွ စုပ္ယူထားေသာ အစိုဓာတ္သည္ အေပၚယံ ေျမဆီလႊာသို႔ ျပန္လည္မႈတ္ထုတ္ တတ္သျဖင့္ ေျမဆီလႊာ ခန္းေျခာက္ျခင္း မ်ဳိး မျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ ယင္းမွာ အစိုဓာတ္ အၿမဲမျပတ္ ရရွိေသာေၾကာင့္ ပဲ၊ ေနၾကာ၊ အာလူး၊ ၾကက္သြန္ အစရွိေသာ သီးႏွံမ်ားကို ပြင့္လင္းရာသီ တြင္ပါ စိုက္ပ်ဳိးႏိုင္ေသာ အက်ဳိး ေက်းဇူးမ်ားလည္း ရရွိ ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

တခ်ဳိ႕ေသာ ေတာင္သူမ်ားမွာ သစ္ေဆြးေျမ ရွိရာကို မသိရွိသျဖင့္ ေရႏုတ္ေျမာင္းမ်ား ေဖာက္လုပ္မိ ေသာေၾကာင့္ ေရပါဝင္မႈ ေလ်ာ့က်ကာ ေျခာက္ေသြ႕၍ မီးေလာင္ရန္ လြယ္ကူေသာ အေျခအေန မ်ဳိးကို ျဖစ္ေပၚျခင္း ျဖစ္သည္။

''သစ္ေဆြးေျမမွာ မီးေလာင္တဲ့အခါ မီးေတာက္က မႀကီးမားေပမယ့္ ဖြဲမီးေလာင္ သလို တေငြ႕ေငြ႕ ေလာင္ကြၽမ္း ၿပီးေတာ့ ၿငိႇမ္းသတ္ရ ခက္ခဲတာမ်ဳိးေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ အဲဒီလို အခိုးအေငြ႕ေတြ တေငြ႕ေငြ႕ ထြက္တာမ်ဳိး ကလည္း မီးခိုးေငြ႕ ျဖစ္ထြန္းၿပီး ျမဴျဖစ္ေစတဲ့ အေျခအေနေၾကာင့္ ေလထု ညစ္ညမ္းမႈေတြ ျဖစ္လာေစ ပါတယ္'' ဟု သဘာဝ ပတ္ဝန္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရး အေၾကာင္း ပညာေပး ေဟာေျပာသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။

သစ္ေဆြးေျမသည္ အခ်ိန္ကာလ ၾကာျမင့္လာသည္ႏွင့္ အမွ် အပူခ်ိန္ႏွင့္ ဖိအားတို႔ေၾကာင့္ ေက်ာက္မီးေသြး အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲ ေရာက္ရွိႏိုင္ျခင္း၊ ကာဗြန္ သိုမီွးႏိုင္မႈ အျမင့္ဆံုး ျဖစ္ျခင္း၊ ရာသီဥတု ေျပာင္းလဲမႈ အတြက္ အေရးပါေသာ ေဂဟစနစ္ တစ္ခုျဖစ္ျခင္း၊ ဇီဝမ်ဳိးစံုမ်ဳိးကြဲမ်ား စံုလင္ေသာ ေနရာျဖစ္ျခင္း စသည္ျဖင့္ အက်ဳိး ျဖစ္ထြန္းမႈရွိၿပီး ေနရာေဒသကို လိုက္၍ တစ္ႏွစ္လွ်င္ ပ်မ္းမွ် ၁ မီတာခန္႔ ထူထပ္မႈ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။ (၄၄၇)

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၄)

No comments:

Post a Comment