Pages

Tuesday, March 8, 2016

ေရႊစက္ေတာ္ ေတာ႐ုိင္းတိရစၧာန္ ေဘးမဲ့ေတာမွ ၾကယ္လိပ္မ်ား ႏွစ္စဥ္ အေကာင္ေရ တိုးပြားလာလ်က္ရွိ



မင္းဘူး ၊ ၈-၃-၂၀၁၆

မေကြးတုိင္း ေဒသႀကီး မင္းဘူးခ႐ိုင္ ေရႊစက္ေတာ္ သာသနာ့နယ္ေျမ ေရႊစက္ေတာ္ ေဘးမဲ့ေတာ အတြင္း က်က္စားေနထုိင္ ၾကေသာ ျမန္မာ့ၾကယ္လိပ္ မ်ားမွာ ယခင္က မ်ဳိးသုဥ္းရန္ အလြန္နီးအဆင့္ သတ္မွတ္ခံထား ရေသာ္လည္း ျပင္ပ ၿခံေလွာင္၍ စမ္းသပ္ေမြးျမဴ ခဲ့ရာ ေအာင္ျမင္မႈမ်ား ရရွိၿပီး ႏွစ္စဥ္ အေကာင္ေရ တုိးပြားလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

'' ၾကယ္လိပ္ေတြ သဘာဝ ေတာအတြင္းမွာ တျဖည္းျဖည္း ရွားပါးလာတဲ့ အတြက္ ျပင္ပၿခံေလွာင္ ေမြးျမဴျခင္း ျပဳလုပ္ရာမွာ ေအာင္ျမင္လ်က္ ရွိပါတယ္။ ျပင္ပၿခံေလွာင္ ေမြးတဲ့ စနစ္ကေန သဘာဝ ေတာအတြင္း လိုက္ေလ်ာ ညီေထြ ျပန္လည္ရွင္သန္ ေစဖို႔အတြက္ ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္မွစ၍ သားေပါက္ သံုးေကာင္ကုိ ေတာတြင္းမွာ ေနထုိင္က်က္စား ေစၿပီး သဘာဝအစာနဲ႔ စမ္းသပ္ေလ့လာ တဲ့အခါ စမ္းသပ္မႈ အဆင့္ဆင့္ ေအာင္ျမင္ခဲ့ ပါတယ္။

ၾကယ္လိပ္ေတြ ႏွစ္စဥ္ အေကာင္ေရ တိုးပြားလာ ေနပါတယ္'' ဟု ေရႊစက္ေတာ္ ေဘးမဲ့ေတာ အုပ္ခ်ဳပ္ေရးမွဴး႐ုံး မွ ဝန္ထမ္း တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ျမန္မာအမည္ ၾကယ္လိပ္(ခ) ပင့္ကူလိပ္၊ အဂၤလိပ္အမည္  Burmese Star Tortoise ၊ သိပၸံအမည္ Geochelone Platynota ကို ထိန္းသိမ္း ကာကြယ္မႈအဆင့္ IUCN-Critically Endanger မ်ဳိးသုဥ္းရန္ အလြန္နီးဟု သတ္မွတ္ ထားခ်က္အရ အေလးထား ထိန္းသိမ္း ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိသည္။ ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ထိ ၾကယ္လိပ္ အေကာင္ေရ ၂၉၇ ေကာင္ ထိန္းသိမ္း ထားေၾကာင္း ေဘးမဲ့ေတာ မွတ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။

ၾကယ္လိပ္မ်ားကို ေရႊစက္ေတာ္ ဘုရားဖူး လာျပည္သူမ်ား ေလ့လာႏုိင္ရန္ ယမန္ႏွစ္က ပြဲေတာ္အတြင္း လူထုပညာေပး ျပခန္းရွိ ၿခံေလွာင္အိမ္ ထဲ၌ သဘာဝ ေက်ာက္တံုး ေက်ာက္ေဆာင္ ငယ္မ်ား ျပဳလုပ္ကာ ေမြးျမဴျပသ ခဲ့သည္။ ၾကယ္လိပ္မ်ားသည္ ဇူလိုင္ ႏွင့္ ၾသဂုတ္လ တို႔တြင္ မိတ္လိုက္ တတ္ၿပီး ေအာက္တိုဘာ လတြင္ ဥမ်ားဥကာ (တစ္ၾကိမ္လွ်င္ ေလးလံုးမွ ငါးလံုးထိ) ေမလတြင္ ဥမ်ား ေပါက္ေလ့ရွိသည္။ ၾကယ္လိပ္ မ်ားကို အစာအျဖစ္ ကန္စြန္းရြက္၊ ဘူးသီး၊ ေဂၚဖီ၊ ဖရဲသီးစသည့္ အစာမ်ား ေကြၽးေမြး ႏုိင္သည္။

ေရႊစက္ေတာ္ ေတာ႐ိုင္း တိရစၧာန္ ေဘးမဲ့ေတာ၌ ႏုိ႔တိုက္သတၱဝါ ၁၄ မ်ဳိး၊ ကုန္းေန ၊ ေရေန သတၱဝါ ၄၃ မ်ဳိး၊ လိပ္ျပာမ်ဳိးစိတ္ ၃၉ မ်ဳိးႏွင့္ ငွက္မ်ဳိးစိတ္ ၁၁၃ မ်ဳိး ေတြ႕ရွိႏုိင္ သည့္အျပင္ ေစြ႕ငွက္၊ နဖားၾကဴးငွက္၊ ျမန္မာ
ဘီလံုးငွက္၊ ငွက္မင္းသား ဗိုက္ျဖဴ၊ ေရႊသမင္ ႏွင့္ ၾကယ္လိပ္ တို႔လည္း က်က္စား ေနထိုင္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၃)

No comments:

Post a Comment