Pages

Monday, February 29, 2016

ယခုႏွစ္ သရက္သီးကုိ သဘာ၀အတုိင္း ထုပ္ပုိးေရာင္းခ်ျခင္းထက္ တန္ဖုိးျမႇင့္ ထုတ္ကုန္မ်ားအျဖစ္ ျပဳျပင္ေရာင္းခ်ျခင္းကုိ ပုိမုိ လုပ္ေဆာင္သင့္



မႏၲေလး ၊ ၂၉-၂-၂၀၁၆

တန္ဖိုးျမႇင့္ သရက္ထုတ္ကုန္ မ်ားမွာ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္ သာမက ျပည္ပေစ်းကြက္ တြင္ပါ အထိုက္အေလ်ာက္ ေနရာရေနသည့္ အတြက္ ယခုႏွစ္တြင္ သရက္သီးကို သဘာဝအတုိင္း ထုပ္ပိုး ေရာင္းခ်ျခင္း ထက္ သရက္ေျခာက္၊ သရက္သီးသနပ္၊ သရက္ယို၊ သရက္ပ်ဥ္၊ ေအးခဲသရက္ စသည့္ တန္ဖိုးျမႇင့္ ထုတ္ကုန္မ်ား အျဖစ္ ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ျခင္းကို ပိုမိုလုပ္ေဆာင္ သင့္ေၾကာင္း မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီး သရက္အစုအဖြဲ႕ ဥကၠ႒ ေဒၚသန္းသန္းေဆြ က ေျပာျပသည္။

တစ္ႏုိင္ငံလံုးရွိ သရက္ၿခံမ်ားမွ တစ္ႏွစ္လွ်င္ သရက္သီး တန္ခ်ိန္ ငါးသိန္းေက်ာ္ ထြက္ရွိၿပီး မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီးမွ တန္ခ်ိန္ ၉ဝဝဝဝ ခန္႔ ထြက္ရွိေၾကာင္း၊ ျပည္တြင္း စားသံုးမႈမွာ တစ္ႏွစ္လွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၄ဝဝဝဝ ခန္႔သာ ရွိေၾကာင္း မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီး သရက္ အစုအဖြဲ႕ ၏ စာရင္းမ်ား အရ သိရသည္။ ယခုႏွစ္ အတြက္ ေဖေဖာ္ဝါရီလ သရက္ပြင့္ခ်ိန္ ခန္႔မွန္းခ်က္ မ်ားအရ ယခုႏွစ္ သရက္သီး ရာသီတြင္ သရက္ အထြက္ႏႈန္း မ်ားႏိုင္ ေသာ္လည္း အယ္လ္နီညိဳ ရာသီဥတုေၾကာင့္ အလ်င္အျမန္ ရင့္မွည့္ျခင္း၊ ပုပ္သိုး လြယ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏုိင္သျဖင့္ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ သည့္အခါ ေစ်းကြက္ ပ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီး သရက္အစုအဖြဲ႕ ဥကၠ႒ ေဒၚသန္းသန္း ေဆြ က ေျပာျပသည္။

''ေလာေလာဆယ္ သရက္ပြင့္တဲ့ အေနအထားကို ၾကည့္ၿပီး ခန္႔မွန္းရမယ္ ဆုိရင္ ဒီႏွစ္ သရက္သီးက အသီးမ်ား လိမ့္မယ္။ ဒါ့ျပင္ အယ္လ္နီညိဳ ေၾကာင့္ ရာသီဥတုကလဲ တအားပူလာမွာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အထားမခံဘဲ အမွည့္ျမန္ ပါမယ္။ ဒီၾကားထဲ မူဆယ္ ေစ်းကြက္ကို တင္ပို႔တဲ့အခ်ိန္ ကားလမ္းေတြ ပိတ္တာမ်ဳိး ျဖစ္ရင္ တစ္ရက္နဲ႔ ေရာက္ရမယ့္ အသီးက သံုး၊ ေလး ရက္ၾကာၿပီး လမ္းမွာ ပုပ္သိုးတာ ေတြလဲ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ ျပည္တြင္း ျဖဳန္းအား ကလဲ တစ္ႏိုင္ငံလံုး အထြက္ႏႈန္းရဲ႕ ဆယ္ပံုတစ္ပံု ေလာက္ပဲရွိလုိ႔ ထြက္သမွ် အသီးကုိ ျပည္တြင္းမွာပဲ ကုန္ေအာင္ ေရာင္းဖုိ႔ဆိုတာ လံုးဝ မျဖစ္ႏိုင္ ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အႀကံေပးခ်င္ တာက ဒီႏွစ္မွာေတာ့ သရက္သီး ေတြကို ၾကာရွည္ခံ ေအာင္ စီမံ ျပဳျပင္ၿပီးမွ ေစ်းကြက္တင္ ေရာင္းခ်တာကို မျဖစ္မေန လုပ္ရမွာပါ'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပ၍ သိရသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၄)

No comments:

Post a Comment