Pages

Monday, January 25, 2016

ႏွလံုးေရာဂါကင္းၿပီး သက္ရွည္က်န္းမာလုိပါက က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ ဆီကုိသာစားသံုး



< ေကာင္းထက္ >

သံလြင္ဆီ သို႔မဟုတ္ ငါးမ်ားမွ ရရွိေသာ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္သည့္ အဆီမ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ႏွစ္စဥ္ ကမၻာတစ္ဝန္း၌ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ ကုိ တစ္သန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။

ပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာမႈမ်ားကို ၾကည့္မည္ဆိုပါက က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ အဆီမ်ား မစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ အေရအတြက္သည္ ျပည့္ဝဆီမ်ား ျဖစ္သည့္ အသား၊ ဒိန္ခဲမ်ား၊ အျခားႏုိ႔ထြက္ စားေသာက္ကုန္ မ်ားအျပင္ စားအုန္းဆီႏွင့္ အုန္းဆီတို႔မွ ရရွိသည့္ အဆီမ်ား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးသည့္ အေရအတြက္ထက္ သံုးဆပိုမို မ်ားျပားသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။

ႏုိင္ငံအမ်ားစုတြင္ ႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာၾကာ အ႐ုိးစဲြေနသည့္ ျပည့္ဝဆီမ်ား စားသံုးမႈကို ေရွာင္ရွားျခင္းျ ဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ႏုိင္မည္ ဆိုေသာ မူဝါဒကို လက္ကိုင္ထားၾက ေသာ္လည္း ေနာက္ဆံုး ေလ့လာေတြ႕ ရွိခ်က္မ်ား အရ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ဆီမ်ားကို အနည္းငယ္သာ စားသံုးျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ပိုမိုျမင့္တက္ ေစျခင္းျဖစ္သည္။

ပညာရွင္မ်ားသည္ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္မွစ၍ ႏုိင္ငံေပါင္း ၁၈၆ ႏုိင္ငံရွိ လူမ်ား၏ စားသံုးမႈ ဓေလ့စ႐ိုက္ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖင့္ ေသဆံုးမႈ ႏႈန္းကို ေလ့လာမႈမ်ား လုပ္ေဆာင္ခဲ့ရာ ယင္းႏွစ္မ်ား အတြင္း ေသဆံုးသူ စုစုေပါင္း အနက္ ၇၁၁၈ဝဝ ဦး သို႔မဟုတ္ ၁ဝ ဒသမ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ ေသြးထဲတြင္ ကိုလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈကို အားမေပးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမွရရွိသည့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ဆီမ်ားကို စားသံုးမႈ မရွိျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ရရွိကာ ေသဆံုး ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ထိုသို႔ ေသဆံုးမႈမွ ကာကြယ္ရန္ အတြက္ လူမ်ားသည္ ကစီဓာတ္ အမ်ားအျပားကို စားသံုးျခင္းအစား က်န္းမာေရး ညီၫြတ္ေသာ Omega-6 ဆီမ်ားကို စားသံုးသင့္သည္။ ဥပမာ အားျဖင့္ ေပါင္မုန္႔ႏွစ္ခ်ပ္ စားမည့္အစား သံလြင္ဆီ သို႔မဟုတ္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေသာ ဆီမ်ား သို႔မဟုတ္ အခြံမာသီး မ်ားႏွင့္ ေပါင္မုန္႔တစ္ျခမ္း ကိုသ ာစားသံုးသင့္သည္ ဟု ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္ ေဒါက္တာ ဒါးရီယက္ မိုဇက္ဖာရီယန္ က အႀကံျပဳ ထားသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၁)

No comments:

Post a Comment