Pages

Friday, December 21, 2018

မ်ဳိးသုဥ္း ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါး ျဖစ္ေနေသာ ပင္လယ္လိပ္ႀကီးမ်ားအား ဝုိင္းဝန္း ထိန္းသိမ္းရန္ လိုအပ္

မ်ဳိးသုဥ္း ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါး ျဖစ္ေနေသာ ပင္လယ္လိပ္ႀကီးမ်ားအား ဝုိင္းဝန္း ထိန္းသိမ္းရန္ လိုအပ္
-
ဟုိင္းႀကီးကြၽန္း ဒီဇင္ဘာ  ၂ဝ
-
ဧရာဝတီတုိင္းေဒသႀကီး ဟုိင္းႀကီးကြၽန္းၿမိဳ႕သည္ ပင္လယ္ကမ္းေျခၿမိဳ႕ တစ္ၿမိဳ႕ျဖစ္ၿပီး ၿမိဳ႕ႏွင့္ေရမုိင္ ၁ဝ မုိင္ခန္႔ အကြာ၌ လိပ္ကြၽန္း(ေခၚ)သမီးလွကြၽန္း တည္ရွိကာ ပင္လယ္လိပ္မ်ား ဥခ်သည့္ကြၽန္း တစ္ကြၽန္းျဖစ္သည့္ အေလ်ာက္ ယခင္ကာလမ်ားက အဆုိပါကြၽန္း ပတ္ဝန္းက်င္၌ ပင္လယ္လိပ္မ်ားအား မၾကာခဏေတြ႕ရေသာ္လည္း ယခုအခါ ရွားပါးမႈႏွင့္ႀကံဳေတြ႕ေနရၿပီး ထိန္းသိမ္းရန္ လိုအပ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
-
''သမီးလွကြၽန္းမွာ လက္ရွိအခ်ိန္ေတာ့ ျပင္သာလိပ္ တစ္မ်ဳိးတည္းပဲ ဥခ်တာေတြ႕ရပါတယ္။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ အဓိကေပါတာက လိပ္ေလွာင္း၊ျပင္သာလိပ္၊ လိပ္ၾကက္တူေရြးတုိ႔ျဖစ္ၿပီး ကုိကုိးကြၽန္းအပါအဝင္ ကမ္း႐ုိးတန္းေဒသေတြမွာ အဓိကဥခ်ပါတယ္။ ျမန္မာ့ေရပုိင္နက္ အတြင္းမွာ ရွိတဲ့ ပင္လယ္လိပ္မ်ဳိးစိတ္ေတြဟာ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္၂ဝ နဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္မယ္ဆုိရင္ ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ပဲ က်န္တာေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လိပ္မ်ဳိးစိတ္ေတြ မ်ဳိးမသုဥ္းေအာင္ ဝိုင္းဝန္းထိန္းသိမ္းဖုိ႔ လိုအပ္ေနပါတယ္''ဟု သမီးလွကြၽန္း ပင္လယ္လိပ္မ်ဳိး ထိန္းသိမ္းေရးစခန္းတာဝန္ခံက ေျပာသည္။
-
လိပ္ကြၽန္း(ေခၚ)သမီးလွကြၽန္းတြင္ ၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္ေနာက္ပုိင္း၌ ျပင္သာလိပ္တစ္မ်ဳိးတည္းသာ ဥခ်ျခင္းေတြ႕ရၿပီး ၂ဝဝ၃-၂ဝဝ၄ ခုႏွစ္တြင္ ဥက်င္းေပါင္း ၂၅၇ က်င္း၊ ဥအလုံးေပါင္း ၂၁၅၄၉ လုံး၊ လိပ္သားေပါက္အရွင္ ၁ဝ၈၇၃ ေကာင္ရွိခဲ့ရာမွ ၂ဝ၁၇-၂ဝ၁၈ ခုႏွစ္တြင္ ဥက်င္း ၇၂ က်င္း၊ ဥအလုံး ၅၆၈၅ လုံး၊ လိပ္သားေပါက္ အရွင္ ၄ဝ၈၁ ေကာင္ခန္႔သာ က်န္ရွိေတာ့သျဖင့္ ႏွစ္စဥ္အလုိက္ ေလ့လာၾကည့္ပါက ပင္လယ္လိပ္မ်ဳိးစိတ္မ်ား တျဖည္းျဖည္း ျပဳန္းတီးမႈ မ်ားျပားလာေၾကာင္း သိရသည္။
-
ပင္လယ္လိပ္မ်ား မ်ဳိးသုဥ္းရျခင္း အဓိက အေၾကာင္းမွာ ငါးဖမ္းကိရိယာမ်ားႏွင့္ မေတာ္တဆ ထိခုိက္ေသဆုံးျခင္း၊ ေရထုညစ္ညမ္းမႈေၾကာင့္ ပင္လယ္ေဂဟစနစ္မ်ား   ပ်က္စီးလာျခင္း၊ ပင္လယ္လိပ္မ်ား၏ ဥႏွင့္အသားမ်ားကုိ လူသား မ်ားမွ စားသုံးမႈ မ်ားျပားလာျခင္း၊ ေရလုပ္သားမ်ားမွ စြန္႔ပစ္ေသာ ပုိက္စုတ္မ်ားတြင္ ၿငိတြယ္ေသဆုံးျခင္း စသည့္အေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီး ပင္လယ္လိပ္မ်ဳိးစိတ္မ်ား ေလ်ာ့နည္းလာကာ မ်ဳိးသုဥ္းေပ်ာက္ကြယ္မည့္ အေျခအေနႏွင့္ ရင္ဆုိင္ေနရသျဖင့္ ဝုိင္းဝန္းထိန္းသိမ္းရန္ အထူးလိုအပ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။
-
#ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ

No comments:

Post a Comment