Pages

Monday, October 5, 2015

ဆန္၏ ေဆးအသံုး၀င္ပံု


ဆန္၏ ေဆးအသံုး၀င္ပံု

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

ဆန္ကို ေန႔စဥ္စားသံုး စရာ အာဟာရ အျဖစ္သာ ျမင္ၾကသည္။ ေဆးအျဖစ္လည္း အသံုးဝင္ သည္ကို သိသူ နည္းသည္။ 

စာေရးသူ ငယ္စဥ္ ေက်ာင္းေနစ ေျခာက္ႏွစ္သား အရြယ္က ေက်ာင္းဆင္းခ်ိန္တြင္ ေဆာ့ကစား ၾကရင္း ကေလးခ်င္း ရန္ျဖစ္ၾကသည္။ ကေလးငယ္ တစ္ဦးက စာေရးသူ၏ လက္ကိုဆြဲၿပီး ကိုက္လိုက္သည္။ လက္ေမာင္းတြင္ ထိုကေလးငယ္၏ သြားရာ အကြင္းလိုက္ ေပၚလာသည္။ အိမ္ျပန္ေရာက္ ေသာအခါ စာေရးသူ၏ မိခင္က ဆန္အုိးထဲမွ ဆန္လက္တစ္ဆုပ္ ယူၿပီး ပါးစပ္ျဖင့္ ဝါးသည္။ ညက္သြားေသာ အခါ ထိုဆန္မႈန္႔ကို လက္မွဒဏ္ရာ (သြားကိုက္ရာ) ေပၚတြင္ အံုေပးသည္။ ဝါးထားေသာ ဆန္သည္ အနာတြင္ ကပ္ေနသည္။ ေနာက္တစ္ေန႔ နံနက္အိပ္ရာ ထေသာအခါ ထုိသြားကိုက္ရာ မရွိေတာ့ ပကတိ ေပ်ာက္ကင္း ေနသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ဆန္သည္ အေအးဓာတ္ ျဖစ္သည္။ ဒဏ္ရာ၊ အပူကန္နာ၊ ေရာင္တင္းေသာ အနာ၊ အေကာင္ ကိုက္ေသာသြားရာ၊ ပင့္ကူလွ်ပ္ေသာ အနာမ်ား ေပၚတြင္ ဆန္ကိုဝါးၿပီး အံုေပးလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္သည္။ အနာျပည္ကိုက္ၿပီး အျမစ္မထြက္ လွ်င္လည္း ဆန္ကို အံုေပးလွ်င္ အျမစ္ထြက္ လာႏိုင္သည္။ အကိုက္ကိုလည္း သက္သာ ေစႏိုင္သည္။

ဆန္မွရရွိႏိုင္ေသာ ေဆးဖက္ဝင္အရာမ်ားမွာ

ဆန္ေဆးရည္ ။ ။ ဆန္ကို ေရသံုးထပ္ ေဆးရသည္။ ေဆးဖက္ဝင္ အသံုးျပဳရန္ အတြက္ ေနာက္ဆံုး ေဆးေသာ ဆန္ေဆးရည္ အၾကည္ရည္ကို ယူရသည္။ ဆန္ေဆးရည္ကို တစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္ေပးလွ်င္ ဝမ္းတြင္းေအးၿပီး အူတြင္း စက္တန္႔နာ၊ အူေရာင္ငန္းဖ်ားနာ တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။ ဆန္ေဆးရည္ၾကည္ တစ္ဖန္ခြက္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးလွ်င္ သည္းေျခေရာဂါ မ်ားကို သက္သာ ေစသည္။ အပူကို ၿငိမ္းေစသည္။ ဝမ္းအပူ သြားျခင္း၊ ဆီးအပူ သြားျခင္းတို႔ကို ေကာင္းစြာ သက္သာ ေစႏုိင္သည္။

မီးယပ္ျဖဴဆင္း ေရာဂါျဖစ္လွ်င္ မီးကြင္းဂမုန္း အရြက္ကို အရည္ညႇစ္ယူၿပီး ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ စပ္၍ေသာက္လွ်င္ ေပ်ာက္ကင္း ႏုိင္သည္။ မီးယပ္ေသြး ဆင္းလြန္ေသာ ေရာဂါတြင္ ရွားေစာင္း လက္ပပ္အႏွစ္ကို ယူ၍ ဆန္ေဆးရည္တြင္ စိမ္ထားၿပီး စားေပးလွ်င္ ေသြးရပ္ေစသည္။

ဆန္ေလွာ္ ။ ။ ဆန္ကို ဒယ္အိုးျဖင့္ အနည္းငယ္ နီရဲေအာင္ ေလွာ္ၿပီးမွ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ၿပီး ဆန္ျပဳတ္ ျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ အစာအိမ္ေရာင္ ေရာဂါကို သက္သာေစသည္။ ဆန္ေလွာ္သည္ အစာကို ေၾကေစသည္။ ေရငတ္ အပူဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါမ်ားကို သက္သာ ေစသည္။ ငါးရံ႕ဆန္ေလွာ္ ဟင္းခ်က္စားလွ်င္ လူမမာကို အျမန္ နာလန္ထ ေစသည္။ ဆန္ေလွာ္သည္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ျပန္ ေရာဂါကို သက္သာ ေစႏုိင္သည္။ ဆန္ျပဳတ္ ျပဳလုပ္၍ ဆားခတ္ ေသာက္လွ်င္ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။

ထမင္းရည္ ။ ။ ဆန္ကို ထမင္းခ်က္ ေသာအခါ ထမင္းရည္ ငွဲ႔ခ်က္လွ်င္ ပို၍ေကာင္းသည္။ ထမင္းရည္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေလနာေရာဂါ ကင္းစင္ ေစႏိုင္သည္။ အာဟာရလည္း ျဖစ္သည္။ ပိုလွ်ံအစာ အျဖစ္ ကေလးငယ္မ်ား၊ အိမ္ေမြး တိရစၧာန္မ်ားကို ေကြၽးေမြး ႏိုင္သည္။ ထမင္းရည္တြင္ ဂုဏ္ရွစ္ပါး ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။ (ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း) ထမင္းရည္သည္ အစာကို မ်ားစြာ စားႏုိင္၏။ ဆီးကို ရႊင္ေစ၏။ အသက္ကို ရွည္ေစ တတ္၏။ ေသြးကို ပြားေစတတ္၏။ အဖ်ားကို ႏုိင္၏။ ေသာက္လွ်င္ ဝလြယ္၏။ အားကိုျဖစ္ေစ၏။ သလိပ္သည္းေျခ ႏုိင္၏။ ထို႔ျပင္ ထမင္းရည္ကို ပိတ္ခ်င္းမႈန္႔၊ သေဘၤာခ်င္း ေျခာက္မႈန္႔ ခတ္ေသာက္လွ်င္ ေလကို လည္ေစတတ္၏။ အစာကို ေၾကေစတတ္၏ ဟု ေဖာ္ျပ ထားသည္ကို ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment