Pages

Monday, February 23, 2015

ေတာင္သမန္အင္းအတြင္း ငါးမ်ိဳးစိတ္ ျပဳန္းတီးမႈတြင္ အသားစားငါး က်က္စားမႈသည္ အေၾကာင္းရင္းတစ္ရပ္ အျဖစ္ပါ၀င္



မႏၲေလး ၊ ၂၃-၂-၂၀၁၅

မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီး မႏၲေလးၿမိဳ႕မွ ေတာင္သမန္အင္း အတြင္း၌ အသားစားငါး တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ တီလားဗီးရား ငါးမ်ဳိးမွာ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေနၿပီး ထို အေျခအေနမွာ ငါးမ်ဳိးစိတ္ ျပဳန္းတီးမႈ အတြက္ အခ်က္တစ္ခ်က္ အျဖစ္ ပါဝင္ေနေၾကာင္း GEGG Fourth Forum တြင္ ငါးလုပ္ငန္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ တင္သြင္းခဲ့သည့္ စာတမ္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။

ငါးလုပ္ငန္းရွင္ မ်ားသည္ ကန္အတြင္းသို႔ ငါးေမြးျမဴရန္ အတြက္ ငါးမ်ဳိးစိတ္မ်ား ထည့္သြင္းခ်ိန္တြင္ အသားစား ငါးမ်ား ထည့္သြင္း မႈေၾကာင့္ ယခင္ ရွိခဲ့ေသာ ငါးမ်ဳိးစိတ္မ်ား ေပ်ာက္ကြယ္ သြားၿပီး အသားစား ငါးမ်ားသာ ပိုမိုမ်ားျပား လာေၾကာင္း သိရသည္။

ငါးေမြးျမဴေရး က႑၌ ငါးမ်ဳိးစိတ္ ေရြးခ်ယ္မႈမွာ အေရးႀကီးၿပီး ဒုတိယ အခ်က္ အေနျဖင့္ ေရ အရည္အေသြး သည္ အေရးႀကီးေၾကာင္း၊ ေတာင္သမန္အင္း သည္ ၁၉၇၁ ခုႏွစ္က ငါးမ်ဳိးစိတ္ေပါင္း ၆ဝ ခန္႔ ရွိခဲ့ေသာ္လည္း ယခုအခါ မ်ဳိးစိတ္ ေပါင္း၂၅ မ်ဳိးခန္႔သာ က်န္ရွိ ေတာ့ေၾကာင္း သုေတသန မွတ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။

ေတာင္သမန္အင္း အတြင္းရွိ ေရေနသတၱဝါ အမ်ားစုမွာ ယခုအခါ မ်ဳိးသုဥ္း ေပ်ာက္ကြယ္လု နီးပါး ရွိလာၿပီး အခ်ိန္မီ ျပဳျပင္ ထိန္းသိမ္းမႈမ်ား လိုအပ္လာၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း မႏၲေလး တကၠသိုလ္ သတၱေဗဒဌာန မွ ေဒါက္တာ ဝင္းမာ က ေျပာျပသည္။

ငါး၊ ပုစြန္ေမြးျမဴေရး တြင္ မႏၲေလးၿမိဳ႕ရွိ ငါးကန္မ်ား အနက္ ေတာင္သမန္အင္း သည္ ေရ၊ ေျမ ဧရိယာ အက်ယ္ျပန္႔ဆံုး ျဖစ္ၿပီး ေန႔စဥ္ ငါးဖမ္း လုပ္ငန္းကို အင္းေလလံ ရရွိသူႏွင့္ အနီး ဝန္းက်င္ရွိ ေက်းရြာမ်ားမွ ေရလုပ္သား မ်ားက လုပ္ကိုင္လ်က္ ရွိၿပီး ငါးဖမ္းသည့္ စနစ္ မမွန္ကန္မႈ မ်ားေၾကာင့္ ငါးမ်ဳိးစိတ္မ်ား ျပဳန္းတီးမႈ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး အင္းအတြင္း၌ မၾကာခဏ ငါးေသဆံုး မႈမ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚ ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။

ေတာင္သမန္အင္း သည္ မႏၲေလးၿမိဳ႕တြင္ ထင္ရွားေသာ ေရွးေဟာင္း သဘာဝ အေမြအႏွစ္ ျဖစ္ၿပီး ျပဳျပင္ ထိန္းသိမ္းမႈမ်ား ေဆာင္ရြက္ ေနေသာ္လည္း ပတ္ဝန္းက်င္ ညစ္ညမ္းမႈ မ်ားေၾကာင့္ ငါးမ်ဳိးစိတ္ ျပဳန္းတီးမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေန၍ ထိန္းသိမ္းရန္ လိုအပ္ ေနေၾကာင္း သိရသည္။

မမာ

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment