Pages

Wednesday, November 26, 2014

သရက္က်ီးေပါင္း ထေနာင္းပင္ခြာ တမာတစ္ခက္ သြားတစ္သက္


သရက္က်ီးေပါင္း ထေနာင္းပင္ခြာ တမာတစ္ခက္ သြားတစ္သက္

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

စာေရးသူတို႔ အမ်ားသိၾက သည္မွာ တစ္မာတစ္ခက္ သြားတစ္သက္ ဟုသာ သိခဲ့ၾကသည္။ သရက္ပင္ႏွင့္ ထေနာင္းပင္ တို႔၏ သြားနာအတြက္ အသံုးဝင္ပံုကို မသိခဲ့ၾကေပ။ ဤ လကၤာကို ေဖာ္ျပ ထားေသာ ေဆးမီးတို က်မ္းစာငယ္မွာ ၿမိဳင္နံ႔သာ ဆရာေတာ္ ဘဒၵႏၲကု႑လ ၏ ၿမိဳင္နံ႔သာ ေဆးၿမီးတိုက်မ္း (၁၉၅၆ခုႏွစ္ထုတ္) မွ ျဖစ္သည္။

သြားနာ၊ သြားနဲ႔၊ သြားယိုင္၊ သြားျပည္တည္နာ မ်ားအတြက္

(၁) သရက္ပင္အိုတြင္ တက္ေသာက်ီးေပါင္း။
(၂) ထေနာင္ပင္ေျခတြင္ရွိေသာခြာ(အျမစ္ေခါက္)။
(၃) တမာပင္၏အကိုင္း၊ အခက္၊ အရြက္။

အထက္ေဖာ္ျပပါ ေဆးမည္ သံုးမ်ဳိးကို ရေအာင္ရွာ၍ အေလးခ်ိန္ ၁ဝ က်ပ္သားခန္႔စီ စုေပါင္းၿပီး (ေရွးကနည္း) ေျမအိုး တစ္လံုးတြင္ ထည့္ပါ။ ေရအျပည့္ ထည့္ၿပီး သံုးပံုတစ္ပံု ခန္းေအာင္ မီးျဖင့္ က်ဳိခ်က္ပါ။ အေအးခံၿပီးေနာက္ ဖန္ပုလင္းမ်ားတြင္ ထည့္၍ သိမ္းထားပါ။ သြားယိုင္၊ သြားနဲ႔၊ သြားေျခနာ၊ သြားျပည္တည္နာ မ်ားကို သက္သာ ေစေသာေဆး ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ ငံုေထြး ေပးရန္လိုသည္။ သြားကိုက္၊ သြားေျခေရာင္၊ ျပည္တည္ သူမ်ားမွာ ခံႏုိင္သမွ် ပူပူငံုေထြး ရမည္ဟု ဆိုသည္။

သြားနာ၊ သြားေျခနဲ႔ လွ်င္ သိပ္ေပးရန္ ေဆးမွာ အထက္ ေဖာ္ျပပါ သံုးမ်ဳိးလံုး ျဖစ္ေစ၊ မရလွ်င္ တမာရြက္ၾကမ္း မ်ားကို အိုးကင္းႏွင့္ မီးေပၚတြင္ ကြၽမ္းေအာင္ ေလွာ္ၿပီး ျပာက်သြားေသာ အမႈန္႔ကို သြားအေျခတြင္ သိပ္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။

သြားနာေရာဂါ မရွိေသာ္လည္း ခံတြင္း အနံ႔နံသူ၊ အာပုပ္ေစာ္နံ ေရာဂါရွိသူ၊ လည္ေခ်ာင္းနာသူ၊ အာသီးေရာင္ ေရာဂါရွိသူ၊ လွ်ာနာ၊ အာေခါင္နာ၊ ပါးစပ္ကြဲနာ၊ က်ီးကန္း ပါးစပ္နာ ရွိသူမ်ားမွာ တမာပင္၏ အေခါက္၊ အကိုင္း၊ အရြက္ သံုးပါးလံုးကို ဆားျဖင့္ ျပဳတ္ၿပီး အာလုပ္ က်င္းျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းအထိ ေရာက္ေအာင္ ဦးေခါင္းကို ေမာ့၍ အာလုပ္ က်င္းျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္လွ်င္ သက္သာ ေစသည္ဟု ဆိုသည္။

ဆားရည္သည္လည္း ခံတြင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္း အတြက္ အေရာင္က်၊ အပုပ္အခိုး ႏုိင္ေသာေဆး ျဖစ္သည္။ အာသီးေရာင္ ေရာဂါကို ဆားရည္ ေႏြးေႏြးငံုေပး ျခင္းျဖင့္ သက္သာေစသည္။ မ်က္စိမွာရည္ (ေရ)၊ နားမွာ
ဆီ၊ ဒႏၲီမွာ ဆား၊ ဝမ္းမွာခါး ဟူေသာ ေဆးလကၤာ ရွိသည္။

လူတို႔၏ သြားမ်ားသည္ အသီးအရြက္ မ်ားကို ကိုက္ျဖတ္ရန္ ႏွင့္ အေစ့အဆန္ မ်ားကို ႀကိတ္ဝါးရန္ သြားႏွစ္မ်ဳိး ပါဝင္သည္ဟု ဆိုသည္။ သို႔ေသာ္ အသားစားရန္အတြက္ ခြၽန္ထက္ေသာ သြားမ်ဳိး မပါေပ။ လူတို႔သည္ အသားစားေသာ အခါ အသားအမွ်င္ အစမ်ား သြားၾကားတြင္ ညပ္ၿပီးေနာက္ ပုပ္သိုးသြား ေသာအခါ သြား၏ ေၾကြသြားအလႊာ ကို အက္ဆစ္ဓာတ္က စားသြားျခင္းေၾကာင့္ သြားနာ၊ သြားနဲ႔ ေရာဂါ ျဖစ္လာရသည္။ အသားမွ ထြက္ေသာ အက္စစ္ဓာတ္ ကို သြားမ်ားက ခံႏိုင္ရည္ မရွိျခင္းေၾကာင့္ အသားစားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္သူ မ်ားသည္ သြားနာေရာဂါ ေဘးမွ ပို၍ ကင္းေဝးႏိုင္ ၾကသည္။

သြားမ်ား ပ်က္စီးဆံုး႐ံႈး သြားလွ်င္ လူႀကီးမ်ား အဖို႔ ေနာက္ထပ္ အသစ္ ထပ္မံ မေပါက္ႏိုင္ေတာ့ ေသာေၾကာင့္ သြားေကာင္း ေနစဥ္ကပင္ သတိျပဳဆင္ျခင္ သံုးစြဲသင့္သည္။ အလြယ္ကူဆံုး နည္းမွာ ထမင္း စားသည္ ျဖစ္ေစ၊ အဆာခံမုန္႔ စားသည္ ျဖစ္ေစ စားေသာက္ၿပီးတုိင္း ေရသန္႔သန္႔ျဖင့္ ပလုတ္သံုးႀကိမ္ ခန္႔ က်င္းေပး ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ ႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment