Pages

Saturday, November 8, 2014

အပူငုပ္ေသာ ေဆာင္းဦးရာသီ


အပူငုပ္ေသာ ေဆာင္းဦးရာသီ

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

ေဆာင္းမွာ ေခြၽးမထြက္၊ ေအးစက္တဲ့ ရာသီ
ကိုယ္တြင္းမွာ အပူကိန္း၊ ၿငိမ္းေစတဲ့ ေဆးကိုမွီ
လည္ေခ်ာင္းနာ အသံပ်က္၊ တစ္ဟက္ဟက္ ေခ်ာင္းသံစည္။

စာဆိုႏွင့္အညီ ေဆာင္းဦးေပါက္ ရာသီ ေရာက္လာသည္ ႏွင့္ အပူငုပ္၍ ဆိုးသည့္ ေခ်ာင္းသံမ်ားကို ၾကားလာရသည္။ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ အသံဝင္ႏွင့္ အတူ အပူအထက္ ကန္၍ မ်က္စိက်ိန္း၊ မ်က္စိနာျခင္း မ်ားလည္း ျဖစ္ေလ့ ရွိသည္။ ေခြၽးမထြက္ သျဖင့္ အသားပပ္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာတြင္ နီရဲေသာ အဖုမ်ားထြက္ျခင္း၊ ဝမ္းတြင္း အပူမ်ား သျဖင့္ ဝမ္းေသြးပါျခင္း၊ ဝမ္းကိုက္ျခင္း စသည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္တတ္ေသာ ရာသီျဖစ္သည္။

ပူလွ်င္ အေအးေပး၊ ေအးလွ်င္ အပူေပး ဟူေသာ သမားစဥ္ ကုထံုးအတိုင္း ဝမ္းတြင္းအပူ ႏိုင္ဖို႔အတြက္ အပူသတ္ေဆး၊ အပူၿငိမ္းေဆး ေပးရမည့္ ရာသီ ျဖစ္သည္။ ေရာဂါျဖစ္မွ စားသည္ထက္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ျခင္းက ေကာင္းသည္။ ေဆာင္းဥတု တြင္ ေနေကာင္း က်န္းမာလိုလွ်င္ အပူၿငိမ္း ေစသည့္ ေဆး တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး သင့္သည္။

ေရခ်ဳိးျခင္းႏွင့္ ေရေသာက္ျခင္း ကိစၥတြင္ ေဆာင္းဥတု၌ ေရခ်ဳိးျခင္းကို ေလွ်ာ့ၿပီး ေရေသာက္ျခင္း ကို ပိုတိုးရမည္။ ေရတစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ခ်ဳိးေလ့ရွိသူမ်ား တစ္ႀကိမ္သာ ခ်ဳိးသင့္သည္။ နံနက္ေစာေစာ ႏွင့္ ညအိပ္ရာ ဝင္ခ်ိန္ ေရခ်ဳိးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ ေနထန္းတစ္ဖ်ား ရွိခ်ိန္မွ ေနမြန္းတည့္ ခ်ိန္အတြင္းသာ ေရခ်ဳိးသင့္ သည္ဟု ေရွးလူႀကီးမ်ား ေျပာခဲ့ၾက သည္ကို မွတ္သား သင့္သည္။ အေအးပတ္ ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးေၾကာမ်ား က်ဳ႕ံၿပီး ေသြးတိုး တက္ကာ ေလျဖတ္သူ မ်ား ေဆာင္းဦး ရာသီတြင္ အလြန္ေတြ႕ ရေလ့ ရွိသည္။

ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္သူမ်ားမွ လြဲ၍ ေခြၽးမထြက္ေသာ ရာသီ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ဝမ္းတြင္းတြင္ အပူမ်ားသည္။ အပူသည္ ကိုယ္တြင္းဝယ္ ငုပ္ေနသည္ဟု ဆိုသည္။ အပူကန္ ေစေသာအစာ ဥပမာ - ဒူးရင္းသီး၊ အုန္းႏို႔၊ ဒန္ေပါက္ထမင္း စသည္တို႔ကို လြန္စြာ မစားသင့္ေပ။ အပူကန္ၿပီး ယားယံျခင္း၊ အပူဖုမ်ား ထြက္ျခင္းကို ျဖစ္လာႏုိင္သည္။ ခ်ဳိေသာ အစာ၊ ေအးေသာအစာ၊ ေအးေသာေဆး တို႔ကို စားသံုး မွီဝဲျခင္းျဖင့္ က်န္းမာ ေစႏုိင္သည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment