Pages

Monday, May 5, 2014

ေႏြရာသီ ႏွင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အစားအစာ


ေႏြရာသီ ႏွင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အစားအစာ

ေႏြရာသီတြင္ လူ႔ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း၌ ေရဓာတ္ အလြယ္တကူ ခန္းေျခာက္ ႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ျခစ္ျခစ္ေတာက္ ပူေသာ ေနဒဏ္ ေအာက္တြင္ ေရဓာတ္ ျပန္လည္ ျဖည့္တင္း ႏုိင္ရန္ လုိအပ္သည္။ ေခြၽးထြက္မ်ား ျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္တြင္ ေရဓာတ္ႏွင့္ ဆားဓာတ္မ်ား ဆံုး႐ႈံး တတ္သည္။

ထိုကဲ့သုိ႔ လူတုိ႔၏ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ေရဓာတ္ႏွင့္ ဆားဓာတ္မ်ား ဆံုး႐ႈံးေသာ အခါ ကိုယ္ပူျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ေခါင္းကုိက္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ စားခ်င္စိတ္၊ ေသာက္ခ်င္စိတ္ မရွိျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဆီးပူျခင္း၊ အစာအိမ္ နာျခင္း၊ ေသြးေပါင္ က်ျခင္း၊ ရင္တုန္ျခင္း တို႔ ျဖစ္ႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ေႏြရာသီတြင္ ေခြၽးထြက္ မ်ားၿပီး ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ ေစေသာ အစားအစာ မ်ားကို ေရွာင္ရွား သင့္သည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ေကာ္ဖီသည္ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ လြယ္ေသာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီႀကိဳက္ သူမ်ား ေကာ္ဖီကုိ ေလွ်ာ့ေသာက္ သင့္သည္။ ထို႔ျပင္ ေခ်ာကလက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ပူစပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ ေခြၽးထြက္မ်ား ေစေသာေၾကာင့္ ေႏြရာသီတြင္ အလြန္ အကြၽံ စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။

ေႏြရာသီတြင္ ေရဓာတ္ မ်ားၿပီး အရည္ရႊမ္းေသာ အသီးအႏွံ မ်ားကို စားျခင္းအားျဖင့္ ေရဓာတ္ ေလ်ာ့နည္း ျခင္းမွ တားဆီး ႏိုင္သည္။ ဖရဲသီး၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား ကို စားသံုး ေပးပါက ခန္းေျခာက္ သြားေသာ ေရဓာတ္ကုိ ျဖည့္တင္း ေပးရာ ေရာက္မည္ ျဖစ္သည္။

ေႏြရာသီႏွင့္ အလုိက္ဖက္ဆံုး အသီးမွာ ဖရဲသီး ျဖစ္သည္။ ဖရဲသီးတြင္ ေရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ ေသာေၾကာင့္ ေရငတ္ေျပ ေစၿပီး အစာေၾက လြယ္ေစသည္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီ နည္းေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ သင့္ေလ်ာ္သည္။

ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္း သည္ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ေရဓာတ္ ျဖည့္တင္း ထားႏုိင္ရန္ အတြက္ အလြယ္ကူ ဆုံုးႏွင့္ အ႐ိုးရွင္းဆံုး နည္းလမ္း ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္ ေရ အလံုအေလာက္ ရွိေနလွ်င္ ကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ပံုမွန္ ထိန္းညိႇ ေပးႏုိင္ရန္ ပိုမို လြယ္ကူ ေစသည္။

သို႔ေသာ္ ေခြၽးထြက္မ်ား လြန္းသူမ်ားတြင္ ခႏၶာကုိယ္မွ ဆားဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးမႈမ်ား သျဖင့္ ဆားဓာတ္ မပါေသာ ေရကို ေသာက္သံုးပါက ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ ေတာင့္တင္းျခင္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဓာတ္ဆားေရ ကိုသာ အဓိက ေသာက္သံုး သင့္သည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ေႏြရာသီတြင္ လူတု႔ိ၏ ခႏၶာကုိယ္၌ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္မႈ မ်ားေသာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ကို ျပန္လည္ ျဖည့္တင္း ေပးမည့္ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေႏြ၏ အပူဒဏ္ကို ခံႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရး အတြက္လည္း အေထာက္ အကူျပဳ ႏုိင္ေၾကာင္း အသိေပး ေရးသား လုိက္ရေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment