Pages

Tuesday, April 25, 2017

ညဘက္ အေပ့ါမၾကာခဏသြားရလုိ႔ အိပ္ေရးပ်က္ေနပါသလား


ညဘက္ အေပ့ါမၾကာခဏသြားရလုိ႔ အိပ္ေရးပ်က္ေနပါသလား

ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ ခင္ျဖဴျပာ

မတ္လ ေနာက္ဆံုးပတ္ ဘီဘီစီ သတင္းထုတ္ျပန္ခ်က္ အရ ''ညဘက္အေပါ့ မၾကာခဏ သြားျခင္းသည္ အစားအစာတြင္ ဆားပါဝင္မႈမ်ားျခင္း ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေၾကာင္း'' ဂ်ပန္ႏုိင္ငံမွ သုေတသီမ်ား၏ ေတြ႕ရွိခ်က္ကို တင္ျပထားသည္။

ပံုမွန္ဇီဝ ျဖစ္စဥ္အရ ေရေသာက္မ်ားလွ်င္ ဆီးမ်ားမ်ား သြားႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ညအိပ္ခါနီး ေရေသာက္မႈ မ်ားပါက အိပ္ေရးပ်က္ ေလာက္ေအာင္ ဆီးသြားမ်ားမည္ ျဖစ္ပါသည္။ ထို႔ျပင္ သင္သည္ တစ္စံုတစ္ခုေသာ
ကိစၥအတြက္ စိတ္ပူပန္မႈ မ်ားေနသည္ဆိုပါက ဆီးမၾကာခဏ သြားခ်င္စိတ္လည္း ျဖစ္လာႏိုင္ပါသည္။ ဥပမာ အခ်ိဳ႕လူမ်ားဆိုလွ်င္ စာေမးပြဲ နီးသည့္အခါ ေန႔ေရာညပါ ဆီးခဏခဏ သြားၿပီး စာေမးပြဲ ေျဖၿပီးသည့္အခါ အားလံုး ပံုမွန္ျပန္ျဖစ္ သြားတတ္ပါသည္။

ဘီယာကဲ့သို႔ေသာ ယမကာကို ညဘက္ ေသာက္လွ်င္ ဆီးအမ်ားႀကီး ညဘက္ သြားႏိုင္ပါသည္။ ထုိ႔ျပင္ ဆီးေဆးကို ညေနဘက္တြင္ ေသာက္မည္ဆိုပါက ညဘက္ ဆီး မၾကာခဏသြားၿပီး အိပ္ေရးပ်က္ ႏိုင္ပါသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားတြင္ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ မ်ားေနပါက ယင္း သၾကားဓာတ္သည္ ဆီးထဲသို႔ ပါသြားသည္။ သၾကားဓာတ္သည္ ေရကိုဆြဲယူတတ္သည့္ သေဘာသဘာဝ ရွိသျဖင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ မ်ားလွ်င္ ဆီးပမာဏမ်ားမ်ား သြားေလ့ ရွိသည္။

ဆီးလမ္းေၾကာင္း အတြင္း ပိုးဝင္ျခင္းသည္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ ဆီးလမ္းေၾကာင္း အတြင္း ပိုးရွိလွ်င္လည္း ဆီးပူျခင္း၊ က်ဥ္ျခင္း တို႔ႏွင့္အတူ ခဏခဏ ဆီးသြားလိုစိတ္လည္း ျဖစ္တတ္ပါသည္။ အသက္အရြယ္ ႀကီးလာသည့္ ေယာက္်ားမ်ားတြင္ ပေရာစတိတ္ ေခၚ ဆီးက်ိတ္ ႀကီးလာေလ့ရွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ မိမိအသက္ ရလာၿပီး ဆီးခဏခဏ သြားလွ်င္ ဆီးက်ိတ္ႀကီးျခင္း ျဖစ္ႏိုင္သျဖင့္ ဆရာဝန္ႏွင့္ တိုင္ပင္ ျပသသင့္သည္။

ဂ်ပန္သုေတသီ မ်ားက အစားအစာတြင္ ပါဝင္သည့္ ဆားဓာတ္ႏွင့္ ဆီးသြားျခင္း ဆက္ႏႊယ္ပံုကို ေလ့လာခဲ့သည္။ ၄င္းတို႔၏ သုေတသနတြင္ ပါဝင္သူ ၃ဝဝ ကို ဆားဓာတ္ေလွ်ာ့၍ စားေစသည့္အခါ ဆီးသြားနည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ ယင္း သုေတသီမ်ားက ဆားမ်ားမ်ား စားေစၿပီး ဆီးမ်ားမ်ား သြားျခင္းေၾကာင့္ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္းကို သံုးလၾကာ ေလ့လာခဲ့ပါသည္။ ေနာက္တစ္ဖန္ ၄င္းတို႔ကို ဆားနည္းနည္းပဲ စားေစၿပီး ဆီးသြားျခင္းေၾကာင့္ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္းကို ေလ့လာခဲ့သည္။ ေတြ႕ရွိခ်က္မွာ ဆားေလးေလး စားသည့္အခ်ိန္က ညဘက္တြင္ ႏွစ္ႀကိမ္ထ၍ ဆီးသြားရသူ မ်ားသည္ ဆားေပါ့ေပါ့ စားသည့္အခါ တစ္ႀကိမ္သာ ဆီးထသြား ရေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

ဤကဲ့သို႔ ဆီးအႀကိမ္ေရ ေလ်ာ့က်ျခင္းသည္ ညဘက္ တြင္သာမက ေန႔ဘက္ အလုပ္လုပ္ခ်ိန္ တြင္ပါ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ ညဘက္ အိပ္ေရးဝသျဖင့္ ေန႔ဘက္ အလုပ္လုပ္သည့္ အခါ ပိုမိုလန္းဆန္း တက္ၾကြေၾကာင္း ဝန္ခံၾကသည္။

ဤသတင္း၏ အဆိုအရ ညဘက္ ဆီးထသြားျခင္း ႏွင့္ပတ္သက္၍ အသက္ ၅ဝ ေက်ာ္ အရြယ္ရွိေသာ လူဦးေရ၏ ထက္ဝက္ခန္႔မွာ ညဘက္ဆီး ထသြားရေၾကာင္း သိရသည္။ အသက္ ၇ဝ ေက်ာ္လူႀကီး မ်ားတြင္ တစ္ညလွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ ဆီးထသြား ရေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ ညဘက္ ဆီးထသြားသည့္ အႀကိမ္ အေရအတြက္ မ်ားေလ အိပ္ေရးပ်က္ေလ ျဖစ္ပါသည္။ ညအိပ္ေရးပ်က္ ၿပီဆိုလွ်င္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊ ႏုံးခ်ည့္ျခင္း၊ စိတ္တိုလြယ္ ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေစသည္။

ဤသို႔ အသက္အရြယ္ ႀကီးလာလွ်င္ ညဘက္ ဆီးပိုသြားသည္ ဆိုသည့္ အခ်က္သည္ ေဟာ္မုန္း ေျပာင္းလဲမႈမ်ား ေၾကာင့္ေလာဟု စဥ္းစားဖြယ္ ျဖစ္သည္။ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ အသက္ႀကီး လာသည္ႏွင့္အမွ် ဆီးက်ိတ္သည္ အနည္းႏွင့္အမ်ား လိုက္၍ ႀကီးလာပါသည္။ ႀကီးလာေသာ ဆီးက်ိတ္က ဆီးသြား လမ္းေၾကာင္းကို ဖိသျဖင့္ ဆီးသြားရသည့္ အႀကိမ္ ပိုမ်ားလာျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ထိုသို႔ဆိုလွ်င္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ အသက္ႀကီး လာေသာအခါ ညဘက္ဆီးသြားသည့္ အႀကိမ္ ပိုမ်ားလာျခင္းမွာ အဘယ့္ေၾကာင့္ ျဖစ္သနည္း။

ကြၽႏု္ပ္တို႔ေန႔စဥ္ ဆားပမာဏ မည္မွ်သံုးစြဲသင့္ ပါသလဲ။ ဤ ဘီဘီစီ သတင္းေဆာင္းပါး အရ အဂၤလန္ႏိုင္ငံရွိ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ မ်ားတြင္ ဆားပမာဏ ေျခာက္ဂရမ္ထက္ ပို၍ မစားသံုးသင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳထား ပါသည္။ ယင္း ပမာဏသည္ ဆိုဒီယမ္ ၂ ဒသမ ၄ ဂရမ္ႏွင့္ ညီမွ်ေၾကာင္း တင္ျပထား ပါသည္။ တစ္ႏွစ္မွသံုးႏွစ္အရြယ္တြင္ ဆားေန႔စဥ္ စားသံုးမႈ ႏွစ္ဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ပါ။ ၇ ႏွစ္မွ ၁ဝ ႏွစ္အရြယ္ကေလး မ်ားတြင္ ငါးဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ပါ။ အသက္ ၁၁ ႏွစ္ ေက်ာ္လာၿပီဆိုလွ်င္ လူႀကီးမ်ား ကဲ့သို႔ပင္ ေျခာက္ဂရမ္ အထိ တိုး၍ စားႏိုင္သည္ဟု ဆိုပါသည္။

မည္သည့္ အစားအစာမ်ားတြင္ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားသနည္း။

ေပါင္မုန္႔ႏွင့္ေကြကာ စီရီရယ္မ်ားသည္ အရသာအားျဖင့္ မငန္ေသာ္လည္း ဆားပါဝင္မႈ မ်ားပါသည္။ ကြၽႏု္ပ္တို႔ႏိုင္ငံတြင္ ေခါက္ဆြဲ၊ နံျပား၊ အီၾကာေကြး၊ ပလာတာ စသည္တို႔တြင္ ဆိုဒါပါသျဖင့္ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားပါသည္။ အေနာက္တိုင္း အစားအစာမ်ား ျဖစ္သည့္ ဝက္ဆားနယ္ေျခာက္၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဒိန္ခဲ၊ အာလူးေၾကာ္၊ အီတလီေခါက္ဆြဲ အခ်ဥ္ရည္မ်ား တြင္လည္း ဆားပါဝင္မႈ မ်ားပါသည္။

ကြၽႏ္ုပ္တို ့ေန႔စဥ္နံနက္စာ အျဖစ္ အားလံုးႀကိဳက္သည့္ မုန္႔ဟင္းခါး၏ ဆားပါဝင္မႈပမာဏ ဘယ္လို သေဘာရ ပါသလဲ။ ေခါက္ဆြဲကဲ့သို႔မုန္႔ဖတ္မွာေတာ့ ဆိုဒါမပါဝင္ပါ။ သို႔ပါေသာ္လည္း မုန္႔ဟင္းခါးဟင္းရည္ မွာပါေသာ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ တို႔သည္ ဆားပမာဏ မ်ားတာေတြခ်ည္းပဲ ျဖစ္ပါသည္။ ရခိုင္မုန္႔တီလည္း အတူတူပင္ ျဖစ္ပါသည္။

အလွဴမွာ လူတိုင္းႀကိဳက္ေသာ ပဲထမင္း၊ ေထာပတ္ထမင္း၊ ဒံေပါက္၊ ၾကက္ဆီထမင္း၊ နတ္သုဒၶါဆိုရင္ေရာ ဆားပါဝင္မႈမ်ား သလား။ သူတို႔ေတြကို ခ်က္သည့္အခါ မွာထည့္သည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔၊ ဒပ္ခ်ီမႈန္႔တို ့ သည္လည္း ဆားပမာဏမ်ား ပါသည္။ ညဘက္တြင္ တစ္ခါတေလ ထြက္စားၾကသည့္ အကင္ ၊ ေဟာ့ေပါ့ ၊ ေၾကးအိုး ၊ ဒင္ဆမ္းေတြ ဆိုလွ်င္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔၊ အသားမႈန္႔ ပါဝင္မႈမ်ားပါသည္။

ျမန္မာ႐ိုးရာ အစားအစာျဖစ္သည့္ လက္ဖက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္တုိ႔ မွာလည္း အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ ပါဝင္မည္ဆိုပါက ဆားပမာဏ မ်ားသြားႏိုင္သည္။ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္သားခ်ဥ္၊ ပုစြန္ခ်ဥ္၊ ငါးေလးခ်ဥ္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ဆီတို႔ဟူး၊ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္ တို႔မွာလည္း ဆားဓာတ္မ်ားသည္။ မုန္႔ပ်ားသလက္၊ ေရမုန္႔၊ မုန္႔လင္မယား၊ ဆီထမင္း တို႔သည္ ျမန္မာ႐ိုးရာ အစားအစာျဖစ္လင့္ ကစားအခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္လိုက္မည္ ဆိုပါက ဆားပါဝင္မႈ မ်ားသြားပါမည္။

အစားအစာမ်ားကို ဝယ္ယူမသံုးစြဲမီ ထုပ္ပိုးပစၥည္းတြင္ ဆားပါဝင္မႈ ပမာဏကို သတိျပဳသင့္သည္။ ( ဥပမာ ဘီစကြတ္၊ အခ်ဳိရည္၊ အသင့္စား ပစၥည္းမ်ား) ဤသတင္းအရ ၁ဝဝ ဂရမ္ပစၥည္းတြင္ ဆား ၁ ဒသမ ၅ ဂရမ္ပါဝင္ပါက ဆားပါဝင္မႈမ်ား သည္ဟု သတ္မွတ္သည္။ ဤသို႔ေသာအစားအစာမ်ားတြင္ သတိျပဳဆိုေသာ အနီေရာင္ အမွတ္တံဆိပ္ ကပ္သင့္ပါသည္။ ကြၽႏ္ုပ္တို႔အားလံုး ညဘက္ အိပ္ေရးဝဝအိပ္ၿပီး က်န္းမာလန္းဆန္း ေစရန္ ဆားဓာတ္ႏွင့္ ဆားပါဝင္မႈ မ်ားေသာ အစားအစာမ်ားကို ေလွ်ာ့စားၾကပါစို႔ဟု တိုက္တြန္းလိုက္ရ ပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၁၀)

No comments:

Post a Comment