Pages

Tuesday, April 19, 2016

အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းႏွင့္ အစာ



အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္းႏွင့္ အစာ

ေဒါက္တာ လြင္သန္႔

လူေတြမွာ စားခ်ိန္အိပ္ခ်ိန္ အခ်ိန္မမွန္ ျဖစ္လာတဲ့ အခါ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ (Acid Stomach) ျဖစ္လာတယ္။ အစာအိမ္ ထဲမွာ အက္စစ္ဓာတ္ ေတြ (Hydrochloric Acid) အမ်ားႀကီး ထြက္ေန တတ္တယ္။

အစာအိမ္မွ ထြက္ရမယ့္ အက္စစ္ဓာတ္ ေတြဟာ အခ်ိန္မွားၿပီး ထြက္ေနျခင္း ျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားျခင္း၊ ကဖင္းဓာတ္ ပါတဲ့ အရည္မ်ား ေသာက္ျခင္း၊ အရက္၊ ဘီယာ ေသာက္သံုးမႈ မ်ားျခင္း၊ အခ်ဳိစားျခင္း တို႔ေၾကာင့္ အက္စစ္ဓာတ္ ပိုထြက္ၿပီး အစာအိမ္ ျပႆနာ ျဖစ္ေနရတာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေရာဂါလကၡဏာ

ရင္ပူျခင္း၊ အစာေရမ်ဳိျပြန္ အတြင္း အခ်ဥ္ဓာတ္ ျပန္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း၊ ေလပြျခင္း၊ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း မအီမသာ ျဖစ္ျခင္းတို႔ ခံစားရတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈ ေဝဒနာ ၾကာရွည္ခံစား ရတဲ့အခါ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ ပါက အစာေခ် စနစ္ဟာ ပ်က္စီးယိုယြင္း သြားတယ္။

ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ့္အစာ

ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ (ႏို႔၊ သၾကားမပါ)၊ အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ မလိုင္အျပည့္ ပါတဲ့ အစားအစာ မ်ားနဲ႔ အဆီဓာတ္ မ်ားတဲ့ဒိန္ခဲမ်ား၊ ဆီေၾကာ္ အစားအစာနဲ႔ အဆီမ်ားတဲ့ အစာမ်ား၊ အဆီမ်ားၿပီး င႐ုတ္သီးစပ္တဲ့ အစာမ်ား၊ ေဖ်ာ္ရည္ အပ်စ္မ်ား၊ လိေမၼာ္၊ ေရွာက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္၊ ဂ်ဳံနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ပါတယ္။

စားသံုးသင့္ေသာအစာ

ဆန္လံုးညိဳ၊ လံုးတီးဆန္၊ ပဲနီေလး၊ ေပါင္မုန္႔၊ ႏွံစားေျပာင္း၊ ဆန္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ မုန္႔မ်ဳိးစံု၊ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား၊ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံကို သၾကားမပါဘဲ စားႏိုင္ၿပီး၊ အဆီနည္းတဲ့ အသား၊ အေရခြံ မပါတဲ့ ၾကက္သား၊ ဘဲသား၊ ငါးစားေပး ရမယ္။ အဆီ ထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို႔၊ ပဲႏို႔ရည္၊ ကဖင္းဓာတ္ ထုတ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္၊ လတ္ဆတ္တဲ့ ခ်င္းျမစ္၊ ႏူးေအာင္ ခ်က္ထားတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္နဲ႔ ေဂၚဖီထုပ္ရည္၊ လတ္ဆတ္ၿပီး အဆီထုတ္ ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔ကို စားေပးသင့္ ပါတယ္။

စားေသာက္မႈပံုစံ

အစာအားလံုး ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားရမယ္။ အစာစားခ်ိန္မွာ အရည္မ်ား ေသာက္ျခင္းေတြ ေရွာင္ရမယ္။ အစာအိမ္ အတြင္းရွိ အက္စစ္ဓာတ္ အားေလ်ာ့ၿပီး အစာမေၾက ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ စားတဲ့အခါ အမ်ားႀကီး စားေသာက္မယ့္ အစား နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားေပးရမယ္။ စိတ္ထိခိုက္ တာေတြျဖစ္ လာရင္ ေယာဂက်င့္စဥ္၊ ထိုက္ခ်ိ၊ တရားထုိင္ ျခင္း၊ ပုတီးစိပ္ျခင္း လုပ္ၿပီး စိတ္ေျဖေလွ်ာ့ သင့္တယ္။ အစာစား ၿပီးသြားရင္ ျပင္းထန္တဲ့ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္သင့္ပါ။ လမ္းေလွ်ာက္ပါ။ အစားအစာ မ်ားကို တြဲဖက္ ေရာေႏွာစားျခင္း ဟာ အက္စစ္ဓာတ္ကို ပိုမိုထြက္ေစ ပါတယ္။ အသား၊ ငါးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသုပ္မ်ား ေရာစား ႏိုင္ေပမယ့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အသုပ္မ်ားနဲ႔ အာလူး၊ ေပါင္မုန္႔မ်ား တြဲမစား သင့္ပါ။ လူေတြဟာ အစာမေၾကဘူး ထင္ရင္ ဂ်ဲလ္မက္၊ ဒိုင္ဂ်င္းစတဲ့ အစာေၾက ေဆးေတြ ေသာက္ေလ့ရွိၿပီး၊ တခ်ဳိ႕လူေတြဟာ တစ္ေန႔ကို ဒိုင္ဂ်င္း သံုးႀကိမ္ သို႔မဟုတ္ ေလးႀကိမ္ မက ေသာက္တတ္ၾက ပါတယ္။ အဲဒီေဆးေတြ ဟာ လူကို ထိခိုက္ေစတယ္။ အလူမီနီယမ္ ပါတဲ့ ေဆးဆိုရင္ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။

သံုးသပ္ျခင္း

အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ ျခင္းဟာ ေရာဂါပိုး (H.pylori) ဗက္တီးရီးယား ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္တယ္။ အိပ္ခ်္ပိုင္လိုရီ က ကူးစက္ တတ္သလို၊ မ်ဳိး႐ိုး လိုက္တတ္တယ္။ အိပ္ခ်္ပိုင္လိုရီ ရွိေၾကာင္း အစာအိမ္ကို မွန္ေျပာင္း နဲ႔ၾကည့္ကာ အသားစကို ယူၿပီး ပိုးေမြးရတယ္။ (H.pylori) ျဖစ္ရင္ အေမာက္ဆလင္၊ မက္ထ႐ို၊ ရင္နယ္သဒင္း၊ အင္တာ ဆစ္ပလပ္ (Amoxil, Metro, Ranitidine, Entacyd plus) တို႔ကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ လႏွင့္ခ်ီၿပီး ေသာက္ရပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment