ရန္ကုန္ ၊ ၁၁-၃-၂၀၁၆
စပါး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ သရက္ စသည့္ သီးႏွံ သံုးမ်ဳိးကို Biological Control စနစ္အသံုးျပဳ၍ ဖ်က္ပိုး အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ရန္ လုပ္ေဆာင္သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း GIZ အဖြဲ႕မွ ႏိုင္ငံတကာ စီမံကိန္း သံတမန္ ေဒါက္တာ ေအာင္ၾကည္ က ေျပာသည္။
အဆိုပါ နည္းစနစ္ကို GIZ ႏွင့္ JJ PUN အဖြဲ႕တို႔ ပူးေပါင္း၍ လုပ္ေဆာင္ေပးမည္ ျဖစ္သည္။ လက္ရွိတြင္ ယင္းစနစ္ကို ပိုးမႊား အမ်ားဆံုး က်ေရာက္ၿပီး သရက္စိုက္ပ်ဳိးမႈ မ်ားသည့္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) ရပ္ေစာက္ၿမိဳ႕၌ အဓိက လုပ္ေဆာင္ သြားရန္ လ်ာထားေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္း အစီအစဥ္ကို လာမည့္ ေမလဆန္းပိုင္းတြင္ စတင္လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ျဖစ္ျပီး ေမ၊ ဇြန္၊ ဇူလိုင္ သံုးလခန္႔ ၾကာျမင့္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
စပါးသီးႏွံ၌ က်ေရာက္တတ္ေသာ အဝါေရာင္ ဆစ္ပိုး၊ ေဂၚဖီထုပ္ မ်ား၌ က်ေရာက္ တတ္ေသာ စိန္ပြင့္ဖလံပိုး၊ သရက္သီး၌ က်ေရာက္ တတ္ေသာ သစ္သီးထိုး ယင္ စသည့္ ပိုးမႊားမ်ားကို ယင္းနည္းစနစ္ အသံုးျပဳ၍ ႏိွမ္နင္းေပး သြားမည္ ျဖစ္သည္။
အဆိုပါ ပိုးမႊားမ်ားသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳး မႈႏွင့္ ေစ်းကြက္ ျဖန္႔ခ်ိေရးတြင္ အဟန္႔အတား မ်ားစြာ ျဖစ္ေစၿပီး ေတာင္သူမ်ား ကလည္း ဂ႐ုျပဳမႈ အားနည္းျခင္း မ်ားေၾကာင့္ တျဖည္းျဖည္းမ်ား ျပားလာေသာ ပိုးမႊားမ်ား ျဖစ္၍ ယင္းကဲ့သုိ႔ Biological Control စနစ္ျဖင့္ ကာကြယ္ ႏွိမ္နင္းရန္ စီစဥ္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ရပ္ေစာက္ၿမိဳ႕ သရက္သီး ေစ်းကြက္၌ သစ္သီးထိုး ယင္ပိုး အမ်ဳိးအစားမွာ အဆိုးဆံုး အေျခအေန အထိ ျဖစ္ပြားလ်က္ ရွိရာ သရက္သီး ေစ်းကြက္ ထိခိုက္မႈ မရွိေစရန္ ယင္းစနစ္ ကို အသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီးဝလံ မ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားေသာ ပိုးမႊား က်ေရာက္မႈမ်ား အထိုက္အေလ်ာက္ ေလ်ာ့နည္း သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)
No comments:
Post a Comment