ရန္ကုန္ ၊ ၂၈-၁-၂၀၁၆
ျမန္မာ့ေကာ္ဖီေစ့ မ်ားကို ထုတ္လုပ္ရာတြင္ နည္းစနစ္ပံုစံမ်ား ေျပာင္းလဲၿပီး အရည္အေသြး၊ အနံ႔၊ အရသာ အထူး ေကာင္းမြန္ေအာင္ ျပဳလုပ္လာႏိုင္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ လက္ရွိတြင္ ႏိုင္ငံတကာ ေစ်းကြက္မ်ား၌ ယခင္ႏွစ္မ်ား ကထက္ ေစ်းႏႈန္းတစ္ဆခန္႔ ျမင့္တက္သြားၿပီး ဝယ္ယူမႈပိုမို မ်ားျပား လာေၾကာင္း ျမန္မာႏုိ င္ငံ ေကာ္ဖီအသင္း မွ သိရသည္။
''အရင္က ျမန္မာ့ေကာ္ဖီေစ့ ေတြကို ထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာမွာ နည္းစနစ္ေတြက မမွန္တာေတြ ရွိတယ္။ ၿပီးေတာ့ ထုပ္ပိုးမႈမွာ ေသသပ္မႈလည္း နည္းပါးခဲ့တယ္။ အရင္ ကတည္းက ျမန္မာ့ေကာ္ဖီရဲ႕ အနံ႔၊ အရသာ ေတြကို ႏိုင္ငံတကာက လက္ခံႀကိဳက္ႏွစ္သက္ ၾကေပမယ့္ အားနည္းခ်က္ေတြ ရွိတာေၾကာင့္ ေစ်းကြက္မွာ ေစ်းေကာင္းမရရွိ ခဲ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ျပည္ပက ပညာရွင္ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္းၿပီး ေကာ္ဖီသန္႔စင္ စနစ္ေတြနဲ႔ ေကာ္ဖီအခြံခြၽတ္ စနစ္ေတြကို သင္ၾကားပို႔ခ်မႈ ေတြျပဳ လုပ္ၿပီး ေစ်းကြက္ကို တင္ပို႔တဲ့အခါမွာ ႏိုင္ငံတကာ အဆင့္ ၈၅ မွတ္အထိ ရရွိၿပီး ေစ်းႏႈန္းေတြ ကလည္း ျမင့္တက္ သြားတာပါ''ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ ေကာ္ဖီအသင္း မွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦး၏ ေျပာၾကားခ်က္ အရ သိရသည္။
လက္ရွိတြင္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပုိင္း) ရြာငံၿမိဳ႕နယ္ အတြင္းရွိ ေက်းရြာေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္မွ ေကာ္စတာရီကာ ေကာ္ဖီမ်ိဳး မ်ားကုိသာ စုိက္ပ်ိဳးၿပီး ေစ်းကြက္သို႔တင္ပို႔ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ၄င္း ေကာ္စတာရီကာ ေကာ္ဖီသည္ ရြာငံၿမိဳ႕နယ္ အတြင္း၌ တစ္ႏွစ္လွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၇ဝဝ ေက်ာ္ ထြက္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ယခင္ႏွစ္မ်ားက ေကာ္ဖီအမွည့္ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၅ဝဝ ခန္႔သာ ေပါက္ေစ်းရွိခဲ့ၿပီး ယခုႏွစ္တြင္ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၈၅ဝ အထိေစ်းရရွိ လာေၾကာင္း သိရသည္။ ထို႔ျပင္ အခံြခြၽတ္ၿပီးသား ေကာ္ဖီအေစ့ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၂၅ဝဝ ခန္႔သာ ေပါက္ေစ်းရွိၿပီး လက္ရွိတြင္ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ ၄၅ဝဝ အထိ ေစ်းႏႈန္းမ်ား ျမင့္တက္လာကာ ႏုိင္ငံတကာမွ ဝယ္လိုအားလည္း ျမင့္တက္ လာေၾကာင္း သိရသည္။
သီရိ
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၄)
No comments:
Post a Comment