Pages

Tuesday, January 5, 2016

ဧရာ၀တီျမစ္ေရတုိက္စားသျဖင့္ စုိက္ပ်ိဳးေျမမ်ား ေပ်ာက္ဆံုး၍ အလုပ္လက္မဲ့ျဖစ္မည္ကုိ ေတာင္သူအခ်ိဳ႕ စုိးရိမ္မႈမ်ားရွိေန



ျမင္းၿခံ ၊ ၅-၁-၂၀၁၆

ဧရာဝတီျမစ္႐ိုး တစ္ေလွ်ာက္ရွိ ေဒသ အမ်ားစုတြင္ ျမစ္ေရ တုိက္စားျခင္းေၾကာင့္ ကမ္းပါးမ်ား ၿပိဳက်ျခင္း၊ အေဆာက္အအံုမ်ား ေရတြင္ေမ်ာပါျခင္း စသည့္ သဘာဝ ေဘးအႏၲရာယ္ မ်ားကို ႏွစ္စဥ္ႀကံဳေတြ႕ ခံစားေနၾက ရသည္။

အဆုိပါ ဧရာဝတီျမစ္ေရ တုိက္စားမႈ ဒဏ္ကို ျမင္းၿခံၿမိဳ႕နယ္ ဆီမီးခံုေက်းရြာ ေဒသခံမ်ားလည္း ႏွစ္စဥ္ႀကံဳေတြ႕ ေနၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ ပံုစံ-၇က် (ဦးပိုင္ေပါက္) ၿပီး လယ္ယာေျမမ်ား၊ ေရတုိက္စား ရာတြင္ ပါဝင္ သြားျခင္းေၾကာင့္ ႏွစ္ကာလ ၾကာလာသည္ႏွင့္ အမွ် စိုက္ပ်ဳိးေျမ (ဦးပိုင္ေပါက္ေျမ) မ်ား ေပ်ာက္ဆံုး၍ အလုပ္လက္မဲ့ ျဖစ္ကုန္ ၾကမည္ကို စိုးရိမ္ေနၾက ရေၾကာင္း ေဒသခံေတာင္သူ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။

''ဆီမီးခံုေက်းရြာမွာ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းနဲ႔ အသက္ေမြးၾကတဲ့ အိမ္ေထာင္စု ဦးေရက ၄ဝဝ ေလာက္ရွိပါတယ္။ လက္ရွိ ျမစ္ေဘးက ဦးပိုင္ေပါက္ ေျမေတြမွာ စိုက္ပ်ဳိးေနၾကတဲ့ ေတာင္သူ ငါးေယာက္ေလာက္ရဲ႕ ေျမရွစ္ ဧကေလာက္ ေရတုိက္စားတဲ့ထဲ ပါသြားပါတယ္။ ျမစ္ေဘးမွာက ေရက်ခ်ိန္ သီတင္းကြၽတ္၊ တန္ေဆာင္မုန္း လေလာက္မွ စိုက္ၾကပ်ဳိးၾက ရတာ။ ျမစ္ေရက်လို႔ စိုက္မယ္လုပ္ေတာ့ ကိုယ္ပိုင္ လုပ္စားေျမက အျပည့္အဝ မရွိေတာ့ဘူး။ 

တခ်ဳိ႕ေတာင္သူေတြက ကုန္းတြင္းပိုင္း မွာပါ ေျမရွိေတာ့ စိုက္ပ်ဳိးဖို႔ အတြက္ အဆင္ေျပၾက ပါေသးတယ္။ ေတာင္သူ ငါးေယာက္ေလာက္ ရဲ႕ ေျမေတြက ဆီမီးခံု ေရနက္ဆိပ္ကမ္း စီမံကိန္း တည္ေဆာက္ရာမွာ တခ်ဳိ႕တစ္ဝက္ ပါၿပီး က်န္ေျမကို စုိက္ပ်ဳိးေနၾကရ ပါတယ္။ အခုက်န္တဲ့ ေျမက ေရတိုက္စားတဲ့ အထဲမွာ တစ္ႏွစ္ထက္ တစ္ႏွစ္ တိုးတုိးၿပီး ပါသြားေနေတာ့ လုပ္စားေျမ ေပ်ာက္ၿပီး အလုပ္လက္မဲ့ ျဖစ္ကုန္မွာကို စုိးရိမ္ ေနၾကရပါတယ္။ 

ေတာင္သူတစ္ ေယာက္ရဲ႕ အဓိက အရင္းအႏွီးက ေျမႀကီးပါ။ ေျမရွိမွသာ စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ငန္းနဲ႔ အသက္ေမြး ႏိုင္ၾကမွာပါ။ မႏွစ္က ၂ ဒသမ ၂၇ ဧက ေလာက္ရွိတဲ့ ကြၽန္ေတာ္ေျမက ေရတိုက္စားသြားလို႔ ဒီႏွစ္ စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္မွာ ဧကဝက္ ေလာက္သာ က်န္ေတာ့ ေနာက္ႏွစ္ ေရတုိက္စားလို႔ ေျမထပ္ပါ သြားရင္ စုိက္စရာေျမ မရွိေတာ့ပါဘူး။ တျခားလုပ္ငန္း ထူေထာင္ထားတဲ့ ေတာင္သူ တစ္ေယာက္အတြက္ ေျမမရွိေတာ့လို႔ အဆင္ေျပႏိုင္ ေပမယ့္ ဓားမဦးခ် စိုက္ပ်ဳိးေရး သက္သက္သာ လုပ္ကုိင္ၾကတဲ့ ေတာင္သူ အတြက္ကေတာ့ ေျမမရွိေတာ့ရင္ စားဝတ္ေနေရး အတြက္ အေတာ္ခက္ခဲ ႏိုင္ပါတယ္'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပ၍ သိရသည္။ (၁၇၈)

ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment