Pages

Tuesday, July 14, 2015

ျမန္မာ့သနပ္ခါးကုိ တန္ဖုိးျမင့္ထုတ္ကုန္ အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္သုိ႔ ထုိးေဖာက္ႏုိင္ရန္ စက္မႈနည္းပညာမ်ား ႏွင့္ ကူညီပံ့ပုိးမႈမ်ား လုိအပ္



ေရစႀကိဳ ၊ ၁၄-၇-၂၀၁၅

ျမန္မာ့ သနပ္ခါးကို ျပည္ပ ေစ်းကြက္ထိ ထိုးေဖာက္ ႏုိင္ေရးအတြက္ သနပ္ခါးကို စက္မႈ နည္းပညာ စနစ္သစ္ မ်ားျဖင့္ စမ္းသပ္ ေဆာင္ရြက္ခ်က္မ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းႏွင့္ သက္ဆုိင္ရာ ဌာန အသီးသီး မ်ား၏ ကူညီ ပံ့ပိုးမႈမ်ား ရရွိပါက တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပ ေစ်းကြက္ထိ ထိုးေဖာက္ ႏုိင္ေၾကာင္း သနပ္ခါး စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား အသင္း အဖြဲ႕ဝင္ ဦးဝင္း ကေျပာျပ၍ သိရသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ တစ္ဝန္းရွိ ေရစႀကိဳ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါး၊ ေရႊဘို သနပ္ခါး၊ အရာေတာ္ သနပ္ခါး ဟု ျမန္မာ့ သနပ္ခါးကို ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပမ်ားက လူသိမ်ားၾက ေသာ္လည္း သနပ္ခါး ထုတ္ကုန္ ကုန္ၾကမ္း မ်ားကို အေသးစိတ္ ကုန္ေခ်ာ အျဖစ္ မည္သို႔မည္ပံု ျပဳလုပ္ ဖန္တီး ႏုိင္သည္ကုိ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပ ေလ့လာသူမ်ား ႏွင့္ သနပ္ခါးစိုက္ ေတာင္သူမ်ားပင္ အေသးစိတ္ သိရွိသူ နည္းပါး ၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သနပ္ခါးကို အပင္ျဖတ္ ေရာင္းခ်ျခင္း၊ အဖ်ားျဖတ္ ေရာင္းျခင္း၊ အရင္းျဖတ္ ေရာင္းျခင္း မ်ားျဖင့္ သနပ္ခါး ခ်စ္ျမတ္ႏုိး ၾကသူမ်ားႏွင့္ တစ္ဆင့္ ေရာင္းခ် သူမ်ား၏ လက္တြင္ တန္ဖိုး နည္းထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္ အတြင္းသာ အေရာင္းအဝယ္ ျဖစ္သည္။

အဆုိပါ သနပ္ခါး ပင္ကို သနပ္ခါး အရည္အေသြး ျမင့္ အဆီအႏွစ္ ထုတ္လုပ္ေရး အတြက္ လိုအပ္ခ်က္ မ်ားမွာ သနပ္ခါးႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျပည္တြင္း ၊ ျပည္ပ သုေတသနျပဳ သူမ်ားမရွိျခင္း၊ ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပရွိ သနပ္ခါးႏွင့္ ပတ္သက္၍ အသိ ပညာရွင္၊ အတတ္ ပညာရွင္ မ်ားကို ဖိတ္ေခၚၿပီး စမ္းသပ္ တီထြင္မႈမ်ား လုပ္ေဆာင္မႈ မရွိျခင္း၊ သနပ္ခါး ကုန္ၾကမ္းကို ျပည္တြင္း သနပ္ခါး အဆီအႏွစ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ရန္ အတြက္ စက္မႈ နည္းပညာ မ်ားျဖင့္ တီထြင္ ဖန္တီးသူမ်ား မရွိျခင္း၊ ၄င္း လုပ္ငန္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ သက္ဆုိင္ရာ ဌာန အသီးသီးမွ ကူညီ ေထာက္ခံမႈမ်ား အျပည့္အဝ မရရွိေသးျခင္း၊ သနပ္ခါးႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ကုန္က်မည့္ ဘတ္ဂ်က္ေငြ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ရွိေနျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျမန္မာ့ သနပ္ခါးကို အရည္အေသြးျမင့္ အဆီအႏွစ္ ထုတ္လုပ္ ႏိုင္ရန္အတြက္ သနပ္ခါး တန္ဖိုးျမင့္ ထုတ္ကုန္ အျဖစ္ ျပည္ပ ေစ်းကြက္သို႔ တင္သြင္းရန္ ခက္ခဲေနျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၊ သနပ္ခါး စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား အသင္း အဖြဲ႕ဝင္ ဦးဝင္း က ေျပာျပ၍ သိရသည္။

ေရႊႀကိဳသား

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment