Pages

Tuesday, May 26, 2015

ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈမ်ားေသာ အစားအစာမ်ားကုိ စားသံုးပါက ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္



ရန္ကုန္ ၊ ၂၆-၅-၂၀၁၅

ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးျခင္းသည္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားတတ္ ေသာေၾကာင့္ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ ကို ေလွ်ာ့ခ်သည့္ အေနျဖင့္ ဆုိဒီယမ္ ပမာဏ ေလ်ာ့နည္းေသာ လတ္ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ အသီးအႏွံ မ်ားကိုသာ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ျမင့္သန္းထြန္း (ျပည္သူ႕ က်န္းမာေရး) က ေျပာသည္။

ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနေသာ ဆား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔၊ ပဲပိစပ္ေဆာ့စ္၊ စားပြဲတင္ေဆာ့စ္ႏွင့္ ဟင္းခ်က္ေဆာ့စ္ မ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္း၊ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ ကို ျပဳျပင္စီမံ ထားေသာ စည္သြတ္ အစာဘူးမ်ား၊ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲမ်ား၊ ဝက္ဆားနယ္ ေျခာက္မ်ား ႏွင့္ ေအးခဲထားေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားၿပီး ေရာဂါ၏ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ဳိး မ်ား ျဖစ္ေသာ ႏွလံုး ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ ႏွင့္ နာတာရွည္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားကာ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

လူ၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ႏုိင္ရန္ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ တခ်ဳိ႕ လိုအပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အေရးပါသည္ မ်ားလည္း ရွိရာ ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ရွိေသာ အရည္ဓာတ္မ်ား ဟန္ခ်က္ ညီမွ်ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္း၊ အာ႐ံုေၾကာမ်ား လႈံ႔ေဆာ္မႈ ေကာင္းေစျခင္း ႏွင့္ ၾကြက္သားမ်ား က်ဳံ႕ဆန္႔ၿပီး အနားရေစ ျခင္းမ်ားကို ကူညီ ေဆာင္ရြက္ ေပးလ်က္ရွိရာ ဆုိဒီယမ္ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ မ်ားကို ေလွ်ာ့စားျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္ သည္ ဆုိဒီယမ္ ပမာဏကို ေကာင္းစြာ သိုေလွာင္ ထားႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖဲြ႕ႀကီး (WHO) မွ က်န္းမာေသာ လူတစ္ေယာက္ သည္ ေန႔စဥ္ ဆားသံုးစြဲမႈ ၅ ဂရမ္ သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္းထက ္မပိုရ ဟူ၍ သတ္မွတ္ထားၿပီး အသက္ငယ္ေသာ ကေလးမ်ား သည္ ၅ ဂရမ္ထက္ ေလ်ာ့နည္းစြာ စားသံုးသင့္ၿပီး ဆုိဒီယမ္ ၁ ဂရမ္သည္ ဆား ၂ ဒသမ ၅ ဂရမ္ႏွင့္ ညီမွ်ေၾကာင္း သိရသည္။

ထုိသို႔ ဆုိဒီယမ္ကို ေလွ်ာ့စားရန္ လိုအပ္ေသာေၾကာင့္ ဆုိဒီယမ္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္ျဖစ္ၿပီး ဆုိဒီယမ္ ပမာဏ ေလ်ာ့နည္းေသာ လတ္ဆတ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား ကိုသာ စားသံုးရန္ႏွင့္ ၾကက္ကင္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဆတ္သား ေျခာက္ကင္၊ ပီဇာ အမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ေဟာ့ေဒါ့မုန္႔ မ်ားတြင္ ဆုိဒီယမ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတတ္ ေသာေၾကာင့္ သတိျပဳ စားသံုး သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေနေန

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment