Pages

Sunday, November 16, 2014

စားေသာက္မႈ နည္းစနစ္အေပၚ မူတည္၍ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါသည္ အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္လာသူမ်ားတြင္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခမ်ားလာ


ရန္ကုန္ ၊ ၁၆-၁၁-၂၀၁၄

ကမၻာေပၚရွိ လူဦးေရ ၃၂၈ သန္းေသာ သူမ်ားသည္ လက္ရွိတြင္ တစ္ကမၻာလံုး အတိုင္းအတာ အရ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနၿပီး စားေသာက္မႈ နည္းစနစ္ အေပၚ မူတည္၍ အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္ လာသူမ်ားတြင္ ပိုမို ျဖစ္ႏုိင္ေျခ မ်ားျပာ းလာေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ စစ္တမ္းအရ သိရသည္။

ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း သည္ ေရာဂါျဖစ္ပြား ေနေၾကာင္းသိ ရွိျခင္းမရွိေသာ အေျခအေနတြင္ ရွိေနၾကၿပီး အေရွ႕ေတာင္ အာရွတြင္ လူဦးေရ ၇၂ သန္းသည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားကာ တစ္ႏွစ္ထက္ တစ္ႏွစ္ ေရာဂါပိုမို ျဖစ္ပြားလာ ျခင္းေၾကာင့္ ယင္းႏႈန္း အတုိင္းသာ ဆက္လက္ ျဖစ္ပြားလာပါက သကၠရာဇ္ ၂ဝ၃ဝ ျပည့္ႏွစ္တြင္ လူဦးေရ ၅၉၂ သန္းခန္႔တြင္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား လာႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ ေလ့လာသူ သုေတသီ မ်ားက တြက္ဆထား ၾကသည္။ 

အဝလြန္ကဲသူ ႏွင့္ ေသြးအတြင္း အဆီဓာတ္ မ်ားသူမ်ား၊ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ အားနည္း ေနသူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ မ်ဳိး႐ိုးရွိသူမ်ား၊ ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား အပါအဝင္ အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္လာသူ အမ်ားစုသည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ပိုျဖစ္ႏုိင္ေျခ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ေရာဂါျဖစ္ပြား ပါကလည္း ေနာက္ဆက္တြဲ အက်ဳိးဆက္မ်ား အေနျဖင့္ အျမင္အာ႐ံု ထိခိုက္ပ်က္စီး ႏုိင္ျခင္း၊ အာ႐ံုေၾကာမ်ား ထိခိုက္ ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ထိခိုက္ ပ်က္စီးျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာမ်ား ထိခိုက္ ပ်က္စီးျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚလာ ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ကမၻာႏွင့္အဝန္း ျဖစ္ပြားႏႈန္းမ်ား တိုး၍ ျဖစ္ပြားေနေသာ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ မျဖစ္ပြားေစရန္ အစား ေလွ်ာ့စားျခင္း၊ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား စားျခင္း၊ ျပည့္ဝဆီမ်ား ေလွ်ာ့စားျခင္း၊ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္း၊ အဝ မလြန္ေအာင္ ထိန္းထားျခင္း၊ လႈပ္ရွားမႈ မ်ားေသာ လူ႔ဘဝကို ေနထိုင္ျခင္း၊ နားေနခ်ိန္တြင္ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခန္းမ်ား ျပဳလုပ္ကာ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားကို တတ္ႏုိင္သမွ် ေလ်ာ့ေအာင္ ႀကိဳးစား ေနထိုင္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ ေပးသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

ကမၻာေပၚတြင္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွင္ေပါင္း ၂၄၆ သန္းေက်ာ္ ရွိကာ ယင္း ေရာဂါေၾကာင့္ တစ္မိနစ္လွ်င္ ေျခာက္ဦးႏႈန္း ေသဆံုးေနၿပီး အသက္အရြယ္ ႀကီးလာသည္ ႏွင့္အမွ် ေန႔စဥ္ေနထိုင္မႈ စနစ္ကို ထိန္းညႇိ ေနထိုင္ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါမျဖစ္ပြား ေစရန္ ေလ့က်င့္ ေနထိုင္ သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

မုိးေအာင္

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment