Pages

Monday, April 28, 2014

ခ်ိဳၿမိန္ေသာ အဆိပ္


ခ်ိဳၿမိန္ေသာ အဆိပ္

မဒါေလး

နံနက္ခင္း အလင္းရသည္ႏွင့္ လုိအပ္ေသာ စိတ္ဆႏၵတုိ႔ျဖင့္ ဆာေလာင္ မြတ္သိပ္စြာ ႏုိးထလာသည္။ ယခုအခ်ိန္ ဆုိလွ်င္ လူက မလုိက္ႏုိင္ ေသာ္လည္း စိတ္က အလုိလုိ ေရာက္ႏွင့္ ေနသည္။ ယခုအခ်ိန္ ထုိေနရာသုိ႔ မိမိေရာက္ေအာင္ သြားရမည္။ ေတာင္အဆင္းေလး မွ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ လမ္းေလွ်ာက္ လုိက္လွ်င္ ေျမညီလမ္း ေလးကုိ အရင္ ေတြ႕ရသည္။ ၿပီးမွ ဘုရား၀င္းကုိ ေက်ာ္ၿပီး လမ္းေျဖာင့္ အတုိင္း ေလွ်ာက္လုိက္လွ်င္ သြားလုိေသာ ေနရာသုိ႔ ေရာက္ၿပီ။ ထုိေနရာကုိ လြန္ခဲ့ေသာ ၈ ႏွစ္ ၊ ၉ ႏွစ္ ကတည္းက စတင္ ေရာက္ဖူးခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

မန္းေျမ၏ အထာက်သည့္ အဖိတ္ ၊ ဥပုသ္ အလုပ္နားရက္ တုိ႔တြင္ အပန္းေျဖရင္း အနားယူရင္း မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္း မ်ားႏွင့္ ေတြ႕ဆံုရင္း ထုိေနရာက ဆံုမွတ္တစ္ခု ျဖစ္လာခဲ့သည္။ ထုိေနရာသည္ ေအးခ်မ္း၏။ ဆႏၵမ်ားႏွင့္ ျပည့္ႏွက္ေနသည္။ ရင္ဖြင့္သံ မ်ားႏွင့္ မွ်ေ၀ ခံစားမႈမ်ား ျပည့္လွ်ံ ေနသည္။ စိတ္ထဲရွိေသာ မေက်နပ္ခ်က္ မ်ား ၊ ေသာကမ်ား ၊ အဆင္မေျပ မႈမ်ားကုိ အရွက္အေၾကာက္ မရွိ ဖြင့္ဟႏုိင္၏။ တစ္ေယာက္ ႏွင့္ တစ္ေယာက္ မကူညီ ႏုိင္ေသာ္လည္း ၀ုိင္း၀န္း အႀကံေပး ၾကသည္။ ယခုထိလည္း ထုိေနရာသည္ အမ်ဳိးမ်ိဳးေသာ ဘ၀မ်ား ဆံုဆည္းရာ အျဖစ္ သာယာ ေနေသးသည္။

ေလးလံေသာ ေျခလွမ္းမ်ားကုိ သယ္ေဆာင္ရင္း ထုိေနရာသုိ႔ ေရာက္ခဲ့ၿပီး " ထေနာင္းရိပ္ " ဆုိေသာ ဆုိင္းဘုတ္၏ ေနာက္ရွိ ဆုိင္တံခါး တုိ႔မွ ပိတ္ထားဆဲ။ ရင္ထဲ ဆုိ႔တက္လာေသာ အပူကုိ တပ္မက္ျခင္းက အႏုိင္ယူေသာ အခါ ဆုိင္တံခါး တစ္ခ်ပ္ ပြင့္လာၿပီး အတြင္းမွ ဆုိင္ရွင္က ခက္ထန္ေသာ မ်က္ႏွာႏွင့္ ထြက္လာသည္။ ယခင္က ထုိမ်က္ႏွာမ်ိဳး မဟုတ္သည္မွာ ေသခ်ာသည္။ ယခုအခါ ကုိယ္လုိရာ ရရန္ သူ႔ကုိ မ်က္ႏွာခ်ိဳေသြး ရေပေတာ့မည္။

ေဒါသတုိ႔ကုိ ျပန္မ်ိဳခ်ရင္း ဖြင့္ေပးေသာ တံခါးတစ္ခ်ပ္မွ အသာ တုိး၀င္လုိက္ၿပီး ဆုိင္အတြင္း ေနရာ ယူလုိက္သည္။ ထံုးစံအတုိင္း လာခ်ေသာ ယမကာ တစ္ပုိင္းကုိ ခပ္ျမန္ျမန္ ေမာ့လုိက္သည္။ ယခုမွ ရင္ထဲ ေပါ့သြား သလုိ ထင္မိသည္။ သုိ႔ေသာ္ လည္ပင္း မွ ၀မ္းထဲအထိ ပူဆင္းသြားေသာ အရသာမွာ ယခင္လုိ မခ်ိဳၿမိန္ေတာ့ေပ။ နံနက္ ေစာေစာမုိ႔ အျမည္း မရေသး။ ရလွ်င္လည္း မစားႏုိင္။ နံနက္ပုိင္း ေသာက္ဖုိ႔ပင္ အႏုိင္ႏုိင္။ အိမ္ကလည္း အရင္လုိ မဟုတ္။ နံနက္ပုိင္း အတြက္ ေငြႏွစ္ရာ ေပးရသည္ ကုိပင္ မၾကည္ျဖဴခ်င္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီေန႔ နံနက္အတြက္ ေနသာထုိင္သာ ရွိသြားၿပီမုိ႔ အဆင္ေျပၿပီ။ ညေန အတြက္သာ ေငြႏွစ္ရာ ရွာရန္ စဥ္းစားရမည္။ ဘုရားအနီး က ဆုိင္တြင္ အမႈိက္သြန္ ေပးလွ်င္လည္း တစ္ခါတေလ ေငြက်ပ္ ၅၀၀ ေလာက္ ရႏုိင္သည္။ အေတြးတုိ႔ျဖင့္ ထုိဆုိင္မွ အထြက္ ေလးငါးလွမ္းေလာက္ ေလွ်ာက္အၿပီး ခႏၶာကုိယ္ တစ္ခုလံုး အားေလ်ာ့ လာသည္။ ႐ုတ္တရက္ ေျခေထာက္က ေခြယုိင္လာၿပီး ေရွ႕မွာ ေ၀၀ါးေနသည္။ အားတင္းၿပီး ဆက္ေလွ်ာက္ ၾကည့္သည္။ တစ္လွမ္း ... ႏွစ္လွမ္း ... သံုးလွမ္းေလာက္တြင္ ဘယ္လုိမွ မရေပ။ ဆုိင္တစ္ဆုိင္ ၏ ဆုိင္းဘုတ္ေအာက္တြင္ လဲက်သြားသည္။ စိတ္ထဲတြင္ လမ္း ဆက္ေလွ်ာက္ ေနသည္။ မ်က္ရည္မ်ား က်လာသည္။ ထုိ႔ေနာက္ ... ကၽြန္ေတာ့္ နာမည္မွာ အမ်ားက အီးတီ ဟု ေခၚၾကသည္။ ပန္းရန္ အလုပ္ကုိ ကၽြန္ေတာ္ ၈ တန္းႏွစ္ ေက်ာင္းထြက္ၿပီး ကတည္းက စလုပ္ခဲ့သည္။ အလုပ္သမားတုိ႔ ထံုးစံအတုိင္း အဖိတ္ ႏွင့္ ဥပုသ္ နားရက္တြင္ အဆုိပါဆုိင္ကုိ ကၽြန္ေတာ္ ေရာက္ခဲ့သည္။ အစပုိင္းတြင္ ၀ါရင့္ အစ္ကုိႀကီး မ်ားက ေခၚခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ သူတုိ႔ႏွင့္ အတူ အျမည္းစားရင္း သူတုိ႔ ဖြင့္ခ်ေသာ လူမႈေရး ၊ စီးပြားေရး ၊ အခ်စ္ေရး ခံစားခ်က္ မ်ားကုိ နားေထာင္ ရသည္မွာ တစ္မ်ဳိး အရသာ ရွိလွသည္။ တျဖည္းျဖည္း အလာစိပ္ လာေသာအခါ ကိုယ္တုိင္လည္း စမ္းၾကည့္ခ်င္ လာသည္။ ပထမဆံုး ေသာက္လုိက္စဥ္က ပါးစပ္ ႏွင့္ ရင္ထဲတြင္ ပူထူကုန္သည္။ လည္ေခ်ာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ဓားႏွင့္ မႊန္းလုိက္ သလား မွတ္ရသည္။ ခါးသက္သည့္ အရသာသည္ ကၽြန္ေတာ့္ ပါးစပ္ႏွင့္ အထာမက်ေသး။ အနီးရွိ ဆိတ္သားေျခာက္ ေလးကုိ အျမန္၀ါး လုိက္မွ သက္သာသလုိ ရွိသည္။ ေဘးမွ အေပါင္းအေဖာ္မ်ား ၀ုိင္းရယ္ ေနၾကသည္ကုိ စိတ္ထဲက မေက်မနပ္ ျဖစ္မိသည္။ ထုိ မေက်နပ္ ခ်က္ေၾကာင့္ပင္ တစ္စတစ္စ အစပ်ိဳးခဲ့သည္ မဟုတ္ပါလား။ စစခ်င္းတြင္ ပူေလာင္သလုိ ႏွင့္ တျဖည္းျဖည္း အခါးဓာတ္၏ အရသာမွာ ခ်ိဳသလုိလုိ ဖန္ခြက္ႏွင့္တစ္က်ိဳက္ ေမာ့လုိက္ အျမည္းေလး ၀ါးလုိက္ႏွင့္ စည္းခ်က္ ကိုက္လွသည္။ တျဖည္းျဖည္း အခါးဓာတ္၏ အရသာမွာ ခ်ိဳျမျမႏွင့္ ရွတတ ႏုိင္လွသည္။ ထုိအရသာ ကုိ စဲြမက္ မိေလၿပီ။ သည္လုိႏွင့္ အဖိတ္ ၊ ဥပုသ္ေန႔တုိင္း ေရာက္ တစ္လွည့္ ျပတ္တစ္ခါ ျဖင့္ ႏွစ္ေတြ ၾကာလာခဲ့သည္။ အခ်ိန္ ၾကာလာသည္ႏွင့္ အမွ် ထုိေနရာသုိ႔ သြားလုိစိတ္မွာ အဖိတ္ ၊ ဥပုသ္ေန႔ တုိ႔တြင္ သာမဟုတ္ဘဲ ေန႔တုိင္းလုိလုိ ေရာက္ျဖစ္သည္။ အဖိတ္ေန႔ ေငြထုတ္ရက္တြင္ စိတ္ႀကိဳက္ ေသာက္ၿပီး က်န္ရက္မ်ားတြင္ ျဖစ္သလုိ ေျဖရွင္းသည္။ ကၽြန္ေတာ့္ထက္ ၀ါရင့္ေသာ သူတစ္ဦးက ဒီအရက္ေတြက " အဆိပ္ " ေတြဟု ေျပာဖူးသည္။ အရက္ဆီ ႏွင့္ ေရေရာစပ္ ၿပီးသားကုိ ႏွစ္ရက္ သံုးရက္ေနမွ ေသာက္သင့္သည္။ မဟုတ္ပါက အဆိပ္ ျဖစ္တတ္သလုိ က်န္းမာေရး ထိခုိက္ႏုိင္သည္။ ရွင္းရွင္း ေျပာရရင္ေတာ့ ျမန္ျမန္ေသမယ္။ သုိ႔ေသာ္ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ရွိေနခုိင္မွာပင္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ေရာစပ္ေနေသာ အရက္ဆီ စူးရွရွမွာ တစ္မ်ဳိး ဆဲြေဆာင္ ေနသည္။ ထုိအရာကို အဆိပ္ဟု ဆုိေစဦးေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ တစ္ေယာက္တည္း မဟုတ္ပါ။ လူအမ်ား ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ ေသာက္ေနၾက သျဖင့္ အဆိပ္ဟု မည္သူက ေထာက္ခံ ပါမည္နည္း။ ေျပာသူသာလွ်င္ အ႐ူးျဖစ္မည္။ ဘာပဲေျပာေျပာ အဆိပ္သည္ ခ်ိဳေနသည္မွာ ထူးဆန္းသည္ဟု ေျပာရမည္။ ၾကာပါၿပီ။ ႏွစ္ၾကာ လာေတာ့ အျမည္းမပါဘဲ ေသာက္တတ္ လာသည္။ အလုပ္ မသြားဘဲလည္း အရက္ဖုိး ရွာတတ္ လာသည္။ အရက္သည္ တျဖည္းျဖည္း နည္း႐ံုမက ကုန္ခန္းလာသည္။ အေပါင္းအသင္း မ်ားႏွင့္ စကားေျပာရန္ ထက္ ေတြ႕လွ်င္ အရက္ဖုိး ေတာင္းေသာ အဆင့္သုိ႔ ေရာက္လာသည္။ အေပါင္းအသင္း မ်ားလည္း ေရွာင္သြား ၾကသည္။ ယခင္က အျမည္း အလကား ေကၽြး၍ တုိက္ခဲ့ၾက သူမ်ားက ကၽြန္ေတာ္ လာလွ်င္ပင္ မျမင္ခ်င္ ဟန္ေဆာင္ ေနၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ထုိဆုိင္ကုိ ေန႔ခင္းဘက္တြင္ အေရာက္နည္း ခဲ့သည္။ နံနက္ ေစာေစာ ႏွင္ ညေနပုိင္းသည္ အဆင္ေျပသည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ညေနပုိင္း အလွပ္မွ ျပန္လာေသာ လုပ္ေဖာ္ ကိုင္ဖက္ေဟာင္း မ်ားႏွင့္ ႀကံဳလွ်င္ တုိက္သြား တတ္ၾက ေသးသည္။ တစ္စတစ္စႏွင့္ နံနက္ ၊ ေန႔လယ္ ၊ ညေနအခ်ိန္ ဆက္လာ ၾကသည္။ ဆာေလာင္မႈ အာသာ မေျပမႈက ပုိမုိ ဆုိး၀ါးလာသည္။ အေ၀းမွ ၾကည့္လွ်င္ ကၽြန္ေတာ့္ကုိ ေခါင္းသာ ျမင္ရသည္ဟု အေမက ေျပာသည္။ လူက ေခါင္းႀကီး ၊ ကုိယ္ေသး ႏွင့္ ၾကည့္ရဆုိးသည္။ တခ်ိဳ႕က အရက္သမားဗုိက္ ၊ အရက္နာဗုိက္ ဟု ကင္ပြန္းတပ္ ၾကေသးသည္။ လူကပိန္ၿပီး ဗုိက္က ပူလာသည္မွာ ထုိ အရည္ေတြ ေသာက္လုိ႔ပဲ ျဖစ္မည္။ ထုိအရာက ကၽြန္ေတာ့္ အတြက္ အေရးမႀကီး ၊ အေရးႀကီး သည္က တစ္ေန႔ သံုးႀကိမ္ မွန္မွန္ေသာက္ ရေရး မိသားစုထံမွ အရက္ဖုိး ရေရးပင္ ျဖစ္သည္။ တခ်ိဳ႕ ေနာင္ေတာ္ႀကီး မ်ားမွာ ကၽြန္ေတာ့္လုိ ခႏၶာကုိယ္ ႏွင့္ တစ္ေယာက္ၿပီး တစ္ေယာက္ ေပ်ာက္ေပ်ာက္ သြားၾကသည္။

ဒါကုိလည္း မႈစရာမလုိ။ လူတုိင္း လာရာလမ္းကုိ အခ်ိန္တန္လွ်င္ ျပန္ရမည္ မဟုတ္ပါလား။ " ဒီမွာ ... ဒီမွာ ... အရက္မူးသမား တစ္ေယာက္ လဲေနတယ္။ ဆုိင္းဘုတ္နားမွာ " အမ်ိဳးသမီး တစ္ေယာက္ ၏ အသံပင္ျဖစ္သည္။ အျခားသူမ်ား ၀ိုင္းလာၾကသည္။ " ဒီ အရက္သမား ေသေနၿပီလား မသိဘူး ၊ လုပ္ၾကပါဦး " ၊ " ေအာင္မာ လူကုိမ်ား အရက္သမားတဲ့ " ၊ " အီးတီပဲ ဒီေကာင္ ေသၿပီလား မသိဘူး " မည္သူမွ် ၀ုိင္းထူ မေပးဘဲ ၀ုိင္းအံု ၾကည့္ေနသည္။ သိကၡာေတာ့ အက်မခံ အားယူ ကုန္းထ လုိက္သည္။ ေၾကာက္သလုိ ရြံ႕သလုိ ႏွင့္ လူမ်ား ေနာက္ဆုတ္ သြားၾကသည္။ တစ္လွမ္း ... ႏွစ္လွမ္း ... ေရွ႕မွာ ေ၀၀ါးေနသည္။ အေမ ... အေမ ... ကၽြန္ေတာ္ ျပန္လာေနၿပီ ေရရြတ္လ်က္ လွမ္းလုိက္သည္။ စိတ္က အိမ္ကို ေရာက္ေနသည္။ သုိ႔ေသာ္ ....

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment