Pages

Saturday, June 29, 2013

အဆီၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈအႏၲရာယ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္


၂၉-၆-၂၀၁၃

ငါးမည္းလံုး ၊ ေဆာ္လမြန္ငါး ၊ ငါးေသတၱာငါး သုိ႔မဟုတ္ အျခား အဆီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ားကုိ တစ္ပတ္လွ်င္ တစ္ႀကိမ္ သုိ႔မဟုတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ စားသံုးျခင္းသည္ အမ်ိဳးသမီး မ်ား၌ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ ကုိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံ ထုတ္ ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္ တစ္ေစာင္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ယခင္ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ ထားသည့္ အေမရိကန္ ၊ ဥေရာပ ႏွင့္ အာရွႏုိင္ငံ မ်ားမွ လူဦးေရ ၈ သိန္းေက်ာ္၏ စားေသာက္မႈ အေလ့အထ မွတ္တမ္း ၂၆ ခုကုိ တ႐ုတ္ အေျခစုိက္ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ျပန္လည္ ဆန္းစစ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ရာ အဆီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ားကုိ စားသံုးသူမ်ား တြင္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့သည္။

အဆီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ားတြင္ n -3 PUFAs အမည္ရွိ အက္စစ္ဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိၿပီး ၄င္း အက္စစ္သည္ ကုိယ္ခံအား စနစ္ ၊ ေသြးေၾကာ လႈပ္ရွားမႈ မ်ားႏွင္ အာ႐ံုေၾကာ မွ တစ္ဆင့္ ဦးေႏွာက္အတြင္း သတင္းေပးပုိ႔ မႈမ်ားကုိ လုပ္ေဆာင္ရာတြင္ မ်ားစြာ အက်ိဳးျပဳေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေလ့လာ ေတြ႕ရွိထားသည္။


အဆုိပါ n -3 PUFAs အက္စစ္ဓာတ္တြင္ EPA ၊  DPA ၊ DHA ႏွင့္ ALA စသည့္ အုပ္စု၀င္မ်ား ပါရွိၿပီး ၄င္းအုပ္စုမ်ား ကုိ အဆီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ငါးမ်ား ၊ အခြံမာ အသီးမ်ား ၊ အေစ့မ်ား နွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားတြင္ အဓိက အားျဖင့္ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ n -3 PUFAs အက္စစ္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါရွိသည့္ အစားအစာ မ်ားကုိ စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီး မ်ားႏွင့္ ၄င္း အစားအစာ မ်ားကုိ အနည္းငယ္သာ စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အား ႏႈိင္းယွဥ္၍ ပညာရွင္ မ်ားက ေလ့လာခဲ့ရာ ယင္းအစားအစာ မ်ားကုိ ပံုမွန္ စားသံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီး မ်ားတြင္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ သည္ ၁၄ ရာခုိင္ႏႈန္း ထိ ေလွ်ာ့ကလ်က္ ရွိေၾကာင္း ေလ့လာာ ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

No comments:

Post a Comment